Българският финансов сектор се надява икономическото възстановяване в страната да

...
Българският финансов сектор се надява икономическото възстановяване в страната да
Коментари Харесай

Финансисти очакват възстановяване на икономиката ни наесен

Българският финансов бранш се надява икономическото възобновяване в страната да стартира през третото или четвъртото тримесечие на 2020 година Това демонстрира изследване на Министерство на финансите за икономическите оценки и упования на финансовия бранш, заяви профилираният уебсайт economic.bg. Анализът се базира на анкета с хора от сектора.

Участниците в изследването предвиждат темпа на инфлация да се намали доста или да стане негативен до края на второто тримесечие. През миналите два месеца в действителност се следи закъснение на инфлацията, а на месечна база Национален статистически институт регистрира даже дефлация. Въпреки това равнището на инфлацията у нас стои доста над това в страните от еврозоната, сподели последният отчет на Европейската комисия по отношение на конвергенцията.

Финансовите медиатори чакат значително намаляване на заетостта на годишна база през второто тримесечие спрямо първото. Предвид настоящото изключително състояние през април и първата половина на май, това е интервалът с най-голямо отражение на ограничаващите ограничения върху стопанската система и в частност заетостта. За първо тримесечие беше регистрирано намаляване на заетостта с 1.5% на годишна база. Фактор, доста ограничителен отрицателните резултати, съгласно промишлеността е държавната мярка „ 60/40 “, в която към 9 юни са включени 125 хиляди лица, по оценка на МФ.

Секторът чака основния лихвен % да резервира настоящите си равнища у нас. Участниците в анкетата предвиждат и липса на смяна в лихвените проценти по депозитите в лв. и евро у нас, а възвръщаемостта на депозитите, деноминирани в щатски долари, да се намали минимално.

Очакванията за активността на банките обаче не са оптимистични. Обемът на отпуснатите заеми ще се свие през второто тримесечие съгласно интервюираните, което ще е особено най-много за дълготрайните заеми за компании (с матуритет над 5 г.). Към края на април като проявяване на резултатите по линия на Covid-19 се вижда осезаемо закъснение в повишаването на заема за компаниите. Банките чакат привлечените средства в депозити да са по-малко по отношение на първото тримесечие на годината, като това ще е по-силно изразено при депозитите на компании и задгранични финансови институции. Конкуренцията от страна на други търговски банки ще се забави, до момента в който тази от други небанкови институции ще намалее.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР