Българският филм Рибена кост на режисьора Драгомир Шолев тръгва по

...
Българският филм Рибена кост на режисьора Драгомир Шолев тръгва по
Коментари Харесай

Рибена кост или как държавата нехае за един умиращ делфин

Българският филм " Рибена кост " на режисьора Драгомир Шолев потегля по кината в цялата страна от 4 ноември. Лентата е по действителните разкази на някогашния концесионер на плаж " Корал " и екоактивист - Атанас Русев.

В  " Рибена кост "  работата на страната е систематизирана със вързоп паметни реплики, с които всички сме израснали и продължаваме да живеем. Които единствено ние разбираме и единствено ние им се смеем. Никъде другаде в това полукълбо тези номера не минават, описват от екипа.

По думите им това е филм за безсмисления вакуум на държавната машина, обаян кръг, в който попадат хора със напълно разнообразни житейски истории, засмукани от безчет непотребни административни придвижвания към гибелта на една " риба ". 



" Режисьорът Драго Шолев и операторът Ненад Бороевич разказват 10 дълбоки човешки истории, на фона на които парадоксите на страната контрастират още по-нелепо. А хората в тези истории в действителност са страната.

Потънали в личните си скърби и проблеми, изтощени от непрестанните обрати на ориста, обръгнали и изтръпнали от случайности, разочарования и невъзможности. Именно те би трябвало да се оправят с един обречен на смърт делфин, с който никой не знае какво да прави. И един Деян Донков - сборен облик на всички нас, които освен сме приели, само че и сме се примирили с неуместното, аморалното, ненормалното ", описват още от екипа на кино лентата. 



“Става дума за нещо като кост на рибата, в която обособените костици са свързани в един гръбнак на правилото, на който е завършена костта. Историите са въодушевени от живота. Първопричина за този филм е един някогашен концесионер на плажа “Корал “ – Атанас Русев, който в своя блог беше описал по какъв начин страната реагира на тези непрестанно изхвърляни мъртви делфини. Когато го прочетох, си споделих, че това е филм ", споделя режисьорът Драгомир Шолев.

Атанас Русев от години е прочут със своята активност за запазване на природата. През 2008 година той взима на концесия плаж „ Корал “. Оттогава е деятел в битката с противозаконното застрояване на българските плажове. Оттегля се от бизнеса си през 2013 г. 

В " Рибена кост " вземат участие още Сузи Радичкова, Валентин Андреев-Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева, Съни Сънински. 

" Рибена кост " бе отличен с премията на Съюза на българските кино дейци за най-хубав филм на " Златна роза " (2021), както и с наградата за операторско майсторство за Ненад Бороевич. Филмът бе и притежател на премията на гилдията на българските кино критици за филм от Балканския конкурс на " София филм фест ".

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР