Българският филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров спечели наградата за

...
Българският филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров спечели наградата за
Коментари Харесай

Успех! Ага бе избран за най-добър филм в Сараево

Българският филм "Ага " на режисьора Милко Лазаров завоюва премията за най-хубав филм на Филмовия фестивал в Сараево, заяви районната телевизия Ен 1.
Филмът споделя за живота и любовта на двама души, които живеят изолирано в далечни ледени пустини, като освен това таят същинска топлота и човечност в връзките си. Двамата основни герои - Нанук и Седна, мечтаят да съберат фамилията си още веднъж. Когато здравето на Седна се утежнява и тя умира, Нанук взема решение да извърши последното й предпочитание - да откри от дълго време отпътувалата им щерка Aга, избрала живота в града и загърбила традициите.
Хърватинът Леон Лучев получи "Сърцето на Сараево ", премията за най-хубав артист за ролята си във кино лентата от Сърбия "Тежест ", който слага въпроса за изправянето пред военните закононарушения и последствията от тях.
"Това бе най-тежкият филм и най-тежката тематика, с която съм се занимавал ", сподели Лучев на церемонията по награждаването нощес.
За най-хубава актриса е оповестена унгарката Софи Жамози за ролята си във кино лентата "Един ден ", в който играе 40-годишна жена, изгубена слред многочислените си фамилни отговорности.
За най-хубав режисьор е приета Йона Уричару за румънския филм "Лимонада ", а за най-хубав документален филм хърватската творба "Сърбенка " на режисьора Небойша Слиепчевич.
На 24-ото издание на фестивала бяха показани 266 кино лентата от 56 страни. Фестивалът бе посетен от над 100 000 души и към 2600 упълномощени посетители.
Филмовият фестивал в Сараево, чието първо издание бе през 1995 година, е едно от най-големите културни събития на Балканите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР