Българският фармацевтичен съюз настоява да се свика Висшият съвет по

...
Българският фармацевтичен съюз настоява да се свика Висшият съвет по
Коментари Харесай

Фармацевтите искат да се свика Висшият съвет по фармация

Българският фармацевтичен съюз упорства да се свика Висшият съвет по фармация. Това съобщи пред БНР ръководител на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Причината са проблемите, подбудени от пандемията в бранша на произвеждане и търговия с медикаменти. Тя прикани тези проблеми да се се профилактират и да се реагира самодейно, а не откакто те се случат.

Запитана дали има проблеми при снабдяването с лекарства поради прекъсването на производства на доста места по света поради пандемията доктор Стоименова удостовери, че има логистични проблеми.

Тя изясни, че даже за медикаменти, които са на територията на страната, поръчките се бавят по два-три дни, до момента в който в естествени условия са нужни към 24 часа.

По нейни думи другият проблем са дейните вещества за произвеждане на медикаменти. Д-р Стоименова уточни, че доста от тях се купуват от Китай и Индия, само че в този момент това е невероятно. Тя призна, че освен това нараснало ползване се чака дефицит на някои медикаменти, само че успокои, че множеството от тях имат аналози. Тя изясни, че тъкмо поради това фармацевтите са упорствали в изискванията на изключително състояние да бъде позволена генеричната подмяна на лекарства в аптеките, само че предлагането е било отхвърлено.

Относно известията за някои лекарства, позволени за приложимост за разнообразни болести, за които се счита, че са ефикасни и при признаци на ковид, доктор Соименова прикани жителите да не се запасяват с сходни медикаменти, с цел да не се окаже, че пациенти с главните заболявания за тях ще се окажат без лекуване.

Призовавам жителите да не се презапасяват с тези артикули, тъй като по този начин или другояче, в случай че се стигне до лекуване на леки до тежки признаци на Covid-19, то евентуално ще бъде направено в болнични условия, под наблюдението на доктор, а в това време може пациенти с муковисцидоза, които имат обезверена потребност от този артикул да останат без него, изясни обстановката тя. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР