Българският фармацевтичен съюз е публикувал на сайта си инструкции към

...
Българският фармацевтичен съюз е публикувал на сайта си инструкции към
Коментари Харесай

БФС: Вече има сигнали за недостиг на някои лекарства

Българският фармацевтичен съюз е разгласил на уеб страницата си указания към фармацевтите по какъв начин да работят в сегашната обстановка с ковид. Това заяви пред " Хоризонт " Асена Стоименова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз и някогашен изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

„ Този документ е направен от Международната организация на фармацевтите и преведен в наличен за фармацевтите и пациентите език с съответните инструкции. Той е към 30 страници под формата на въпроси и отговори. "

„ Ние като най-достъпните здравни експерти, също би трябвало да разполагаме с информация, с цел да не се получава тази суматоха ", означи Стоименова.

Има ли механизъм на реакция на здравните управляващи, с цел да не се стигне до рецесия с лекарственото доставяне?

Причина за дефицита на медикаменти е освен презапасяването, което се случва в случаи като с ковид и суматохата към него.

„ В множеството случаи са индустриални проблеми - могат да се стопират от произвеждане съответни артикули, да се заменят с нови медикаменти, да изтичат патенти, проблеми с дейните вещества, които доста постоянно се закупуват от трети страни ", уточни Асена Стоименова.

В 15 до 20 на 100 от случаите се предписват медикаменти, които към този момент не са на пазара, защото до лекарите не доближава информация, че този лекарствен артикул го няма, разясни Асена Стоименова.

Има две начинания за подаването на сигнали за дефицит или липса на медикаменти. Едната е на Сдружение за развиване на българското опазване на здравето и профилиран уебсайт. Другият уебсайт е на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР