Българският фармацевтичен съюз (БФС) настоя в отворено писмо до прокуратурата,

...
Българският фармацевтичен съюз (БФС) настоя в отворено писмо до прокуратурата,
Коментари Харесай

Фармацевтите настояват прокуратурата да свали обвиненията срещу председателя им

Българският фармацевтичен съюз (БФС) настоя в отворено писмо до прокуратурата, омбудсмана, Министерския съвет и здравното министерство да бъде прекъснато наказателното произвеждане и снето повдигнатото обвиняване за основана подправена паника против ръководителя на БФС проф. Асена Стоименова.

Тя беше упрекната при започване на април поради изявленията по Българска национална телевизия и БНР, в които предупреждаваше, че би трябвало да се вземат ограничения за превъзмогване на упования дефицит на медикаменти по време на корона рецесията. В нейна поддръжка аптеките и работещите в тях фармацевти и помощник-фармацевти стачкуваха седмици наред в обедната си отмора за стерилизация на аптеките с плакати: " Аз съм фармацевт! Аз съм Асена Стоименова! Не ме е боязън! "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От фармацевтичния съюз акцентират, че няколко дни преди изявленията на Стоименова Изпълнителната организация по медикаментите към този момент е изпратила информация за вероятен дефицит на медикаменти в България до здравното министерство, а по-късно Кирил Ананиев е издал заповед за прекъсване на износа на избрани медикаменти, с цел да се предотврати неналичието им за българските пациенти.

Проф. Стоименова беше упрекната по член в Наказателния кодекс, който планува санкции за подаване на подправени сигнали на телефон 112 до Спешна помощ и до Министерство на вътрешните работи, да вземем за пример - за подаване на подправени сигнали за сложено взривно устройство или за кряскане на кола за спешна помощ без потребност.

Причината беше, че по време на изключително състояние е подала подправен сигнал пред националните медии за възможна липса на медикаменти и е загатнала, че се чака дефицит.

Какво е дефицитът

По принцип дефицит на избрани медикаменти има когато и да е на годината, като те отсъстват непрекъснато или краткотрайно от пазара по индустриални и маркетингови аргументи. Годишно, поради тежката ценова регулация на медикаментите в България, приблизително 500 продукта преустановяват регистрацията си и повече не се продават в страната. По реда на Закона за достъп до социална информация " Капитал " получи отговори от ИАЛ, съгласно които от 1 февруари до 15 април на пазара са липсвали общо 125 типа лекарства, като една част от тях са от листата на Световната здравна организация с артикули за лекуване на COVID-19.

Държавата и дефицитът на медикаменти

Няколко седмици преди изказванията на проф. Стоименова лекарствената организация изпраща писма, в които упорства да бъде известена за предстоящ дефицит на лекарства по листата на СЗО и в други лечебни групи. Няколко дни преди интервютата на ръководителя на БФС организацията е изпратила две писма до здравното министерство, за които се показва евентуален дефицит на територията на България заради индустриални аргументи, прекъсване на вноса на територията на Европейския съюз, нараснало търсене и повишен успореден експорт. В актовете на ИАЛ категорично се твърди, че ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на избрани артикули и неспособност за пациентите да се снабдят с тези артикули, което съставлява заплаха за здравето им. В резултат министърът не разрешава износа на тези артикули краткотрайно.

От БФС допълват, че европейският комисар по опазването на здравето Стела Кириакиду и представляващите Европейската организация по медикаментите неколкократно са предупреждавали през месец април за настоящ дефицит на лекарства към коронавирусната рецесия, а в поддръжка на експертната позиция на Стоименова са се оповестили над 450 хиляди магистър-фармацевти от Европейския съюз посредством позицията на Фармацевтичната група на Европейски Съюз.

" С актовете на министъра на опазването на здравето и писмата на изпълнителния шеф на ИАЛ е доказан вероятният, а за някои артикули към този момент съществуващият дефицит на лекарствени артикули в България. Изказванията на проф. Стоименова са след датата на сформиране на посочените писма и се явяват потвърдени все още на изнасянето на информацията пред обществото. Те не могат да се квалифицират като неистинен или подправени. Поради това БФС моли неотложно да се отдръпна повдигнатото обвиняване против проф. Асена Стоименова по отношение на потвърдилата истинността си нейна експертна позиция ", се споделя в писмото от БФС. От организацията допълват, че продължаването на наказателното гонене е безпричинно и би повдигнало въпроси каква е задачата му, както и по каква причина не са повдигнати обвинявания на представители на институциите на Европейски Съюз, на министъра на опазването на здравето и на представители на Изпълнителната организация по медикаментите за сходни думи и идентични по наличие изказвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР