Българският фармацевтичен излезе с опровержение на относно електронните рецепти. Според БФС

...
Българският фармацевтичен излезе с опровержение на относно електронните рецепти.
Според БФС
Коментари Харесай

Фармацевтите опровергават внушенията на лекарите за е-рецептите

Българският фармацевтичен излезе с опровергаване на по отношение на електронните предписания.

Според БФС тълкуването на данните и заключенията са неточни. Те са безапелационни, че " се подвига звук, употребяват се внушения, изопачено пояснение на данни , извадени от подтекста образци и най-после претенции за оставки ".

Според данните на БЛС  от 3380 аптеки в България единствено 2938 са изпълнявали електронни предписания. Регистърът на аптеките в страната се трансформира всекидневно - едни аптеки се откриват, други се закриват. Към днешна дата в България работят 3230 аптеки. От тях 198 са болнични аптеки, които обслужват пациентите на лечебни заведения и не правят отпущания по тъй наречените " бели електронни предписания ", а 72 са аптеки на асистент фармацевти, които въобще нямат право да отпускат артикули по лекарско наставление, прецизира се в позицията.

По мотив въпрос на БЛС за какво 442 аптеки не са отпускали електронни предписания, фармацевтите означават, че 270 аптеки (198 болнични аптеки и 72 аптеки на помощник-фармацевти) няма по какъв начин да са изпълнявали такива наставления. Остават 2960 аптеки, от които 2938 са отпускали електронно. От БФС допускат, че 22 аптеки към момента на са виждали електронна бяла рецепта, тъй като не са имали пациенти с такива наставления.
 БЛС подготвен да брани хартиените предписания в съда
БЛС подготвен да брани хартиените предписания в съда

70% от лекарите не могат да издават електронни предписания

Според БЛС 204 230 са издадените електронни наставления след 16 октомври 2023 година От тях 134 983, или 66%, са изпълнени, а 14 164 наставления, или 6.9%, са анулирани.

Фармацевтите изясняват това с неналичието на старания от страна на лекарите да обяснят по какъв начин тъкмо се предписват електронни предписания.  Те допускат, че доста лекари са допускали неточности при предписването и са анулирали предписанията.

" Не всички наставления са анулирани. Има пациенти с няколко разновидността на едно и също наставление - няколко предписания за едно и също нещо. Изпълнено е правилното наставление, а останалите остават неизпълнени. Има наставления, които не подлежат на осъществяване - изписана една таблетка вместо една опаковка, изписани лекарствени артикули, които не са налични изобщо на пазара и др ", изясняват от БФС.

Те регистрират като триумф 66% осъществявания, поради че има едвам 80% осъществявания при издадени над 44 млн. предписания по НЗОК от 1 юни 2021 година насам, при които Касата доплаща в някакъв % крайната цена, а от време на време реимбурсира 100%.
 БЛС желае оставката на зам.-министъра на опазването на здравето Илко Гетов
БЛС желае оставката на зам.-министъра на опазването на здравето Илко Гетов

Не се справял с работата си

Други данни на БЛС сочат, че 69 376 електронни предписания за изтеглени от аптеки, само че единствено 28 264 са изпълнени.

В тази връзка от БФС декларират, че има разнообразни аргументи една рецепта да не бъде изпълнена , като някои от най-често срещаните са:

- Предписаният артикул е регистриран в България, само че не е разполагаем на пазара (никога не е внасян или просто сега го няма)

- Предписаният артикул е регистриран, разполагаем на пазара в България, само че аптеката не разполага с него, тъй като няма обезпечен достъп до всичко налично в складовете. В този случай пациентът обикаля по аптеките в търсене на тъкмо наставления артикул.

- Пациентът не може да си разреши предписаната му терапия. Дори в аптеката да има разполагаем подобен лекарствен артикул на по-достъпна цена, в случай че лекарят е предписал по комерсиално название, замяната към този момент е невъзможна.

- Пациентът отхвърля лечението.
 БЛС: 2/3 от лекарите в България не могат да изписват електронни предписания
БЛС: 2/3 от лекарите в България не могат да изписват електронни предписания

Съсловната организация се заканва с митинги и съд поради хаоса с е-рецептите

Според БФС едвам в този момент се виждало доколко пациентите изобщо се придържат към назначената от лекаря терапия - нещо, което няма по какъв начин да се наблюдава при хартиените предписания.

Относно данните на БЛС, че генеричните наставления са 49 615 (24%), фармацевтите допълват, че Лекарският съюз е пропуснал да уточни какъв брой от тези наставления са изпълнени.

Относно подозренията на БЛС в контрола по отпущането от БФС акцентират, че нормативните промени в Наредба 4 и Наредба 28, които са в действие от 16 октомври 2023 година, вкарват ред и неминуем надзор във връзка с отпущането.

Дневникът на изпълнените предписания (Наредба 28) към този момент е електронен, като в него наложително се съдържат с изключение на данните за лекаря (имена и УИН), пациента (имена, адрес и възраст), към този момент се включват и самото лекарство, а при електронно определяне и народен референтен номер на определяне и разпределяне (генерира се от НЗИС при определяне и отпускане). Точно това правело контролът по отпущането ефикасен.
 Лекарският съюз отхвърля диктата на аптеките
Лекарският съюз отхвърля диктата на аптеките

Според БЛС комерсиалният интерес движи смяната в лекарство лечението

" Чухме за 800 инспекции и наказания на аптеки. Малко или доста, задоволително или не, въпреки всичко има някакъв надзор и последици. Нищо не чухме за надзор по предписването обаче! Има ли изобщо упражняван надзор по предписването на бели предписания в миналото? Всички ли бели предписания дават отговор на нормативните условия? Някой в миналото да е глобен? ", питат фармацевтите.

От БФС са безапелационни, че в никакъв случай не са си разрешавали да се месят в работата на лекарите. Те акцентират, че аптеките и фармацевтите не се плашат от бистрота и надзор. Според тях дигитализацията разрешава предпазен надзор в действително време, който пази и предписващия, и отпускащия, а най-много пациента.

Фармацевтите са безапелационни, че няма ограничение на права - всеки, който има право да предписва терапия, има опция да го прави. Те декларират поддръжка за напъните на Министерството на здравеопазването по дигитализацията в бранша без отсрочване и изключен ия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР