Българският език преведе народа ни през 13-вековната история и съхрани

...
Българският език преведе народа ни през 13-вековната история и съхрани
Коментари Харесай

Български културен институт ще издава дипломи в чужбина

Българският език преведе народа ни през 13-вековната история и запази идентичността ни. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на 41-ия Международен летен семинар по български език и просвета, проведен от Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ и подсилен от Министерството на образованието и науката и общините Велико Търново и Неделино. 103 жители на 33 страни от три континента, с разнообразни специалности, са привлечени от българския език и просвета и вземат участие в тазгодишното му издание, някои от тях са постоянни участници.

Вицепрезидентът уточни, че българският език се учи във водещи международни университети, лекторатите по български език притеглят доста младежи. Българските неделни учебни заведения зад граница са към този момент над 400, налични към този момент и за деца от други националности.

„ Правим всичко по силите си българският език да бъде матуритетен в Европейски Съюз “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът показа концепцията си за основаване на Българския културен институт в чужбина, по която тече експертна работа.

Йотова уточни, че в последните години България е изгубила доста от българистиката по света.

"Много сензитивно понижиха лекторатите по български език във водещи европейски университети. В момента Министерството на образованието работи по една съответна разпоредба за връщането на лекторите в европейските столици ", сподели още вицепрезидентът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР