Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел е

...
Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел е
Коментари Харесай

Папа Франциск и Габриел призовават за единство и защита на децата в дигиталния свят

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел е измежду водещите участници във Вселенската конференция във Ватикана " Запазване на достолепието на децата в цифровия свят: от идея към деяние " по покана на Папската академия на науките.

Конференцията се организира с покровителството на Негово Светейшество Папа Франциск, Негово Превъзходителство Имам ел-Тайеб и Негово Височество престолонаследника на Абу Даби Шейх Мохамед Бин Зайед.

Участват представители на държавното управление на Обединените арабски емирства, Алиансът за достолепие на децата, религиозни водачи, специалисти, учени, политици и водачи на софтуерната промишленост.

Официалните лица са признати на визита при Папа Франциск, на която той прикани за обединени старания за по-ефективно справяне със отбраната на достолепието на децата в цифровия свят.

Папата насърчи съдействието на всички: специалисти в региона на науката и технологиите, бизнесмени, законодатели, политици, педагози, религиозни и морални водачи.

Защитата на децата е водещата тематика на срещата на Мария Габриел с Папа Франциск и през април тази година. След днешната визита българският еврокомисар разяснява, че с папата споделят визията за все по-голямата значимост децата да бъдат защитавани онлайн по този начин, както офлайн.

" Децата към този момент всекидневно употребяват технологии, с цел да поддържат връзка, да изразят творчеството си, да споделят мнение, да играят. Дигиталният свят им дава достъп до безкрайни просветителни, културни, обществени благоприятни условия. Но през днешния ден сме във Ватикана за тази среща, тъй като знаем, че интернет има и тъмна страна ", изяснява Габриел.

" Децата са изправени пред обстановки онлайн, които мъчно споделят и разискват. Това може да повлияе на възприятието им за достолепие и самоуважение, тяхната еднаквост. През последните години броят на онлайн материалите, свързани със корист и принуждение с деца, набъбна неимоверно. Затова са наложителни навременни и съответни дейности, а не заявления. Радвам се, че с Папа Франциск имаме споделено виждане за нуждата да бъдем по-бързи в дейностите. Само по този начин ще можем да изпреварим тези, които желаят да злоупотребяват с децата ", добавя.

Тя разяснява положителни практики на Европейската комисия в последните две години. Кампанията за по-безопасен интернет SaferInternet4EU, която комисарят започва през 2018 година, към този момент доближи до 30 милиона европейци и даде над 1800 нови запаси по тематики като сигурността в интернет, медийната просветеност, киберхигиената.

Тази година е основана и експертна група, тъй че всички страни членки да се срещат и разискват общи решения. Миналата година са засилени и правните разпореждания, съгласно които страните би трябвало да се погрижат за бързото премахване на съдържащо принуждение над деца онлайн наличие.

Мрежата INHOPE към този момент е с 46 горещи линии в 41 страни на всички континенти, които се поддържат финансово от Европейски Съюз.

" Трябва да засилим съдействието сред интернационалните, районните и локалните настоящи лица. Събития като Вселенската конференция са доста значими за шерване на отзиви и опит. Нужно е да се възползваме в по-голяма степен от капацитета на технологиите за противопоставяне на злоупотребата онлайн с децата ", изяснява Габриел.

Според нея, " Изкуственият разсъдък може доста да способства в идентифицирането на материалите с принуждение над деца и засичането на причинителите. Отговорността на платформите също е доста значима - те следва да отдават приоритет на закрилата на децата, когато създават своите бизнес модели ".

" Посланието през днешния ден е, че нашата роля и дълг е да се грижим за настояще и бъдеще, в което най-уязвимите - децата, са предпазени онлайн, без значение от тяхната раса, убеждения, пол, възраст или стопански статус ", добавя българският еврокомисар.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР