Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество връчи наградите в

...
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество връчи наградите в
Коментари Харесай

Мария Габриел връчи награди за транскрибиране на съдържание в цифровата библиотека Европеана

Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество връчи премиите в надпреварата за най-точно и бързо транскрибиране на документи, оповестени в цифровата онлайн библиотека Европеана, свързани с Първата международна война. На финала в Брюксел през вчерашния ден премериха сили спечелилите от кръговете в страните членки, а премията сграбчи тим от Италия.

Събитието се организира в границите на Европейската година на културното завещание и цели да покаже планове на Европеана за цифрово културно завещание, съсредоточени върху съхранението и шерването на мемоари от Първата международна война. През 2011 година Европеана предложения европейските жители и културни институции да опишат историята на войната по нов метод, като оказват помощ за построяването на цифровата сбирка Европеана 1914-1918.

 aw1 Колекцията е измежду най-големите онлайн запаси и нейното наличие е употребявано като основа за провеждането на надпреварата и основаването на видео игра, основана частично на действителни събития и истории от сбирката.

При оповестяването на спечелилите и връчването на премиите Мария Габриел означи надпреварата като отличен образец за ангажирането на жителите, страните членки и институциите за съхраняването на европейското културно завещание, по-доброто му схващане, разпространяване и достъп благодарение на цифровите технологии.

„ Тази година означаваме и 10-годишнината от основаването на Европеана, която е освен онлайн платформа, а самодейност, привличаща експертите в региона на културното завещание дружно по невиждан метод. Europeana е основно деяние и в тактиката ни Digital4Culture, която планува поддръжка за цифрови принадлежности за увеличение на достъпа и разбирането на културните полезности и усилване съдействието и успеваемостта на европейските обществени и културни пространства “, съобщи комисар Габриел.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР