Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел свика

...
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел свика
Коментари Харесай

Експерти започнаха изготвянето на Кодекс за поведение срещу фалшивите новини в ЕС

Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел свика през вчерашния ден в Брюксел първото съвещание на Форума за разпространяването на дезинформация онлайн, който беше препоръчан от нея като част от пакета ограничения на Европейската комисия за битка с явлението, показан през април.

Форумът включва представители на онлайн платформи и техните асоциации, рекламната промишленост, медиите, гражданското общество, проверители на обстоятелства (т.нар. фактчекъри) и академичната общественост. Основната задача на форума е да създаде Кодекс за държание по отношение на дезинформацията онлайн.

Структурата на форума е двустепенна – работна група и ръб. Водещата задача на работната група, в която влизат представители на онлайн платформите и рекламната промишленост, е да изготви плана на Кодекса за държание. След това бордът, който е образуван от представители на печатните и електронните медии, гражданското общество, фактчекъри и представители на академичната общественост, ще предложи основните знаци за осъществяване, основани на деветте цели, избрани в пакета на Европейската комисия от април. Изработеният Кодекс за държание би трябвало да бъде подготвен до юли и показан на Европейската комисия.

От август до октомври Форумът за дезинформацията онлайн ще насърчи фирмите да вкарат в практиката си кодекса и ще осведоми Европейската комисия за резултатите от работата си. От ноември до декември ще показа цялата налична информация с оценка на напредъка в постигането на деветте цели.

" Със започването на Форума за дезинформацията онлайн изпълняваме още един ангажимент в битката ни с това събитие, което не познава граници и мащаби. Очаквам към Кодекса за държание, който форумът ще изготви, да се причислят допустимо максимален брой онлайн платформи и заинтригувани лица ", сподели Габриел. " Надявам се доброволните ограничения, които кодексът ще предложи, да реализират резултати. През декември ще оценим напредъка и ще преценим има ли обилни усъвършенствания или е належащо адаптиране на кодекса. Ако резултатите са неудовлетворителни, си резервираме правото да обмислим спомагателни дейности, в това число от регулаторен темперамент ", добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР