Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел откри

...
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел откри
Коментари Харесай

Мария Габриел: От днес стартира пилотната фаза за тестване на новите насоки за етичен изкуствен интелект

Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел откри в Брюксел първото европейско събитие на Алианса за изкуствен интелект, на което над 3000-те членове на алианса се срещнаха лице в лице за първи път. По време на събитието беше стартирана пилотната фаза на тестването на етичните насоки за развиване и потребление на изкуствения разсъдък, направени от алианса и експертната група, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Групата на високо ниво показа своите 33 рекомендации по отношение на политиката и вложенията в поддръжка на развиването и внедряването на благонадежден изкуствен интелект в Европа. Препоръките се концентрират върху насочения към индивида метод във връзка с изкуствения разсъдък, като в същото време признават, че изкуствения разсъдък е една от най-трансформиращите технологии за стимулиране на нововъведенията и продуктивността. „ Новите рекомендации, показани от специалистите са основа за продължаваща взаимна работа с държавите-членки на Европейски Съюз. Целта ни е развиването на благонадежден изкуствен интелект като новаторска технология, която зачита неприкосновеността на персоналния живот, обезпечава бистрота и предотвратява дискриминирането. Създадени по този метод, технологиите за изкуствен интелект могат да се трансфорат в същинско конкурентно преимущество за европейските предприятия и обществото като цяло “, акцентира комисар Мария Габриел.

От през днешния ден предприятията и всички други заинтригувани страни могат на практика да тестват дали дават отговор на новите етични насоки за развиване и внедряване на изкуствен интелект. Над 300 организации към този момент са изразили интерес към това. Онлайн изследването остава отворено до 1 декември 2019 година Комисарят прикани всички, които реализират активност в региона на изкуствения разсъдък, да вземат участие в тази пилотна фаза. Успоредно с това, експертната група ще провежда поредност от изследвания на съответни случаи. Резултатите ще бъдат оценени при започване на 2020 година Въз основа на тези разбори, експертната група ще направи своите оферти и новата Европейска комисия ще реши какви да бъдат идващите стъпки.

„ Целта ни с етичните насоки и рекомендациите по отношение на политическите дейности и вложенията е жителите и предприятията да извлекат оптимални изгоди от изкуствения разсъдък. Трябва да продължим да укрепваме съдействието в региона на изкуствения разсъдък в целия Европейски Съюз, с цел да подсигуряваме доверието в него въз основа на европейските ни полезности “, заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР