Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обявява

...
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обявява
Коментари Харесай

Еврокомисарят Габриел обявява ученически конкурс за компютърна рисунка България в Европа: минало, настояще, бъдеще


Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел афишира училищен конкурс за компютърна рисунка на тематика " България в Европа: минало, настояще, бъдеще ", отдаден на Националния празник на страната 3 март. Авторите на най-хубавите рисунки ще бъдат поканени в Европейската комисия в Брюксел, където Мария Габриел планува образуване на галерия на творбите на спечелилите броени дни преди празника като част от тържествено отбелязване на 3 март. Конкурсът се осъществя с поддръжката и съдействието на Министерство на образованието и науката.

Целта на състезанието е даде опция за изява на креативните заложби на учениците, както и да предизвика техния интерес свободно да интерпретират тематиката съгласно своето лично схващане за родината, без значение дали става дума за обект, събитие, персона, или за персонални прекарвания и фантазии, даващи израз на връзката с България.

Творческото състезание е разграничено в две възрастови категории, обхващащи учениците 8-9 клас и 10-12 клас на всички учебни заведения, школи, клубове и центрове за поддръжка на личностното развиване от страната. Всеки участник може да изпрати 1 творба.

Рисунките, участващи в състезанието, би трябвало да бъдат показани на книжен притежател с размер на листа формат А3 – паспартирана бяла с размери 50х70см.

Всяка творба следва да бъде съпроводена от етикет, залепен в долния десен ъгъл на лицевата страна на рисунката, съдържащ: името на творбата, имената на създателя и годините, образователно заведение. На противоположната страна на рисунката е належащо да бъде залепена по-подробна информация със: име на творбата, трите имена на създателя, възраст, образователно заведение/школа, електронен адрес и телефон за връзка.

Във всяка от категориите ще бъдат отличени по 6 произведения.

Рисунките би трябвало да бъдат изпратени с пощенско клеймо най-късно 22 януари 2019 година, с съпътстваща декларация за единодушие по отношение на обработката на персоналните данни, в Представителството на Европейската комисия в България на адрес:

1000 София, ул. " Г.С. Раковски " № 124,
За състезанието „ България в Европа: минало, настояще, бъдеще “

Получените рисунки няма да бъдат връщани на създателите, само че няма да се употребяват отвън рамките на състезанието без категорично тяхно единодушие.

При правенето на компютърните рисунки би трябвало да се съблюдават няколко наложителни условия:

- за основаването на творбите да се употребява графична стратегия по избор;
- да са нарисувани със свободна ръка, като се употребяват инструментите на графичните редактори;
- рисунката да не е оповестена в интернет, да не е взела участие в други състезания или изложби;
- да не се интегрират подготвени обекти, обекти от други стратегии и картини;
- творбите да са авторски.

Критерии за оценка:

-новаторски подход;
-оригиналност на идеята;
-послание на творбата;
-композиция;
-цветова хармония;
-техники на обрисуване посредством цифровите технологии;
-умения за работа с цифровите принадлежности на програмата.

Творбите ще бъдат оценени от авторитетно жури в състав: проф. д. изк. Петер Цанев - началник на катедра „ Психология на изкуството, художествено обучение и общообразователни дисциплини “ в Националната художествена академия, Силвия Кънчева - държавен специалист по информатика и осведомителни технологии към Дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ в Министерството на образованието и науката и проф. Станислав Памукчиев – Член на Управителния съвет и секретар на секция „ Живопис “ на Съюза на българските художници

За спомагателни въпроси по отношение на състезанието: [email protected]
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР