Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел изнесе

...
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел изнесе
Коментари Харесай

Мария Габриел: Над 500 са регистрираните до момента трансгранични стажове по схемата „Цифрова възможност“

Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел изнесе лекция пред студенти от Софийския университет, споделяйки с младежите какви благоприятни условия им дава Европейската комисия за образование и реализация в цифровия бранш. Това оповестиха от пресцентъра на Представителство на Европейска комисия в България.

Повече от 300 студенти научиха детайлности за това по какъв начин могат да подобрят цифровите си умения посредством включване в образованията на обединението за цифрови умения и работни места, в кои области има дефицит на експерти с високи умения и компетентности, какви са опциите за дигитален стаж, каква поддръжка дава Европейската комисия за предприемчивите младежи, които желаят да основат стартъп и така нататък

Комисарят показа детайлно схемата за трансграничен стаж „ Цифрова опция “, която се осъществя в границите на стратегия Еразъм +. Проектът ще поддържа към 6000 студенти до 2020 година, за да се даде на студентите от всички дисциплини опция да положат 4-5 месеца стаж в друга страна в сфери, които са мощно търсени на пазара като дигитален маркетинг, разбор на огромни размери от данни, киберсигурност, софтуерни приложения и доста други.

Всеки стажант ще получи поддръжка по схемата от към 500 евро на месец, която може да варира според от страната, в която ще бъде стажът. Компанията, предоставяща стажа, преценя каква сума да добави към европейската поддръжка.

„ Тази самодейност към момента е първоначално, само че предварителните резултати демонстрират, че към този момент близо 550 студенти са почнали своя стаж „ Цифрова опция “ в цяла Европа. Такъв стаж е огромна опция за вас, студентите, без значение каква компетентност сте, да трупате опит, който може да ви отвори още една врата за бъдеща професионална реализация “, насърчи студентите комисар Мария Габриел.

Комисарят притегли вниманието на студентите и върху други начинания на Европейската комисия, които биха им помогнали да покачат своите цифрови умения. Такава е да вземем за пример Европейската коалиция за цифрови умения и работни места, в състава на която е и българската Дигитална национална коалиция, която събира дружно страните членки, компании, обществени сътрудници, организации и снабдители на обучение, с цел да работят дружно за образованието на европейците за придобиване на цифрови умения. За първите 18 месеца от своето битие, европейската коалиция е обучила близо 11 милиона европейци, осведоми Мария Габриел.

Интересът на студентите разсъни и препоръчаната от българския еврокомисар изцяло нова стратегия „ Цифрова Европа “. Тя също ще поддържа цифровите умения, с цел да се разреши и на бъдещите чиновници, каквито ще бъдат студентите, да имат достъп до знанията, нужни за цифровите работни места на бъдещето, изключително в региона на изкуствения разсъдък, киберсигурността, суперкомпютрите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР