Българският еврокомисар Мария Габриел беше избрана за заместник-председател на Европейската

...
Българският еврокомисар Мария Габриел беше избрана за заместник-председател на Европейската
Коментари Харесай

Мария Габриел стана зам.-председател на ЕНП

Българският еврокомисар Мария Габриел беше определена за заместник-председател на Европейската национална партия. За нея гласоподаваха 442 делегати и събра най-вече поддръжка спрямо останалите девет заместници. Председател на групировката ще бъде досегашният президент на Европейския съвет - Доналд Туск.

По-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов поддържа на Конгреса на ЕНП в Загреб кандидатурата на българския еврокомисар за зам.-шеф в партията.

"Ресорът на Мария Габриел в идната Европейска комисия "Иновации и юноша " е един от най-хубавите и модерните. Тук влиза образованието, младежта, спорта, културата. Всичко, което сме желали да получим ", акцентира министър председателят и добави, че методът, по който през вчерашния ден новият ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен показала Мария Габриел на Конгреса и последвалите бурни овации от европейските водачи – са показателни за нейните качества и престиж в Европа.

Габриел е комисар за цифровата стопанска система и общество от юли 2017 година По време на нейния мандат цифровият обединен пазар на Европейската комисия стана действителност. Тя сътвори и първата пан-европейска стратегия "Цифрова Европа " с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е създател на самодейността за безвъзмезден безжичен интернет за общините в Европа „ WIFI4EU “ и основава първата Цифрова стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани и още през юли 2019 година са понижени фрапантно таксите за роуминг сред шестте балкански страни.

В идващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 година е посочена за комисар за нововъведенията и младежта. Тя ще управлява политиките на Европейски Съюз, свързани с програмата Хоризонт Европа, нововъведенията, научните проучвания, програмата Еразъм +, образованието и културата. През май 2009 година Мария Габриел е определена за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става началник на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 година в категория „ Развитие “ и през 2013 година в категория „ Равенство сред половете “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР