Българският еврокомисар Мария Габриел откри конференцията Предизвикателства в киберсигурността организирана

...
Българският еврокомисар Мария Габриел откри конференцията Предизвикателства в киберсигурността организирана
Коментари Харесай

Мария Габриел: Киберсигурност и единен цифров пазар - възможност за икономически и социален просперитет на ЕС


Българският еврокомисар Мария Габриел откри конференцията " Предизвикателства в киберсигурността " проведена от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, и Държавна организация " Електронно ръководство ", заяви пресслужбата на Европейска комисия.

Българският комисар очерта една от главните задания, пред които се изправя Съюзът през днешния ден. " Във време, когато имаме милиони свързани устройства, когато бизнесът зависи до доста огромна степен от интернет, когато децата ни от ден на ден време са онлайн, ние би трябвало да се водим от една дума – сигурност! Завършването на Единния дигитален пазар съставлява една от най-големите благоприятни условия за Европейски Съюз по неговия път към стопански и обществен разцвет. "

Българският комисар уточни още, че с цел да се случи това е належащо сигурността да е високо в дневния ред и на Комисията, и на политиците, и на страните членки, само че и също по този начин да се усили доверието на хората. В момента нито една страна членка, нито една организация, не могат да се изправят сами пред такова предизвикателство като киберсигурността.

Тя цитира данни от отчета оповестен в резултат на офанзивата WannaCry от предходната година, съгласно който една сериозна хакерска атака може да коства на световната стопанска система повече от 120 милиарда $.

Българският еврокомисар уточни още, че никой не е застрахован против хакерски атаки и че съгласно скорошно изследване 73% от интернет потребителите се тревожат, че тяхната персонална информация онлайн може да не се съхранява по сигурен метод от уебсайтовете.

Мария Габриел означи няколко начинания на Европейския съюз, които имат за цел да създадат кибер пространството по-безопасно: даването на нов мандат за Агенцията по киберсигурност ЕНИСА, основаването на общоевропейска рамка за узаконяване за киберсигурност и обстоен проект за деяние и съдействие при положение на огромни хакерски атаки, акцията #SaferInternet4EU, с която се цели да се помогне на всеки един жител, на дребния бизнес, да усвоят съществени ограничения за " кибер хигиена ", която би била задоволителна за попречване на доста хакерски атаки, както и акцията " Няма да ме хакнат ", чиито патрон е Мария Габриел и която е самодейност на държавна организация " Електронно ръководство ".

Движим се добре със законодателния акт за киберсигурността, само че е значимо страните членки да не престават да работят за използване на подробния проект за деяние, който Комисията предложи за справяне с кибер рецесии, посочи Мария Габриел и сподели, че ще предложи като част от идната многогодишна финансова рамка основаването на мрежа от центрове за киберсигурност, чието ядро да бъде Европейски център за проучвания и пълномощия по киберсигурността.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР