Българският еврокомисар Мария Габриел откри четвъртото издание на Конференцията ''Цифров

...
Българският еврокомисар Мария Габриел откри четвъртото издание на Конференцията ''Цифров
Коментари Харесай

Мария Габриел: Трябва да инвестираме в нашите таланти и нови технологии

Българският еврокомисар Мария Габриел откри четвъртото издание на Конференцията ''Цифров живот и дизайн'' в Брюксел. Пред над 300 участници – водачи, цифрови бизнесмени, политици, финансисти, публицисти и академична общественост - тя показа постигнатото досега в цифровата област, като очерта и главните провокации. Мария Габриел уточни някои от достиженията в цифровия бранш.

,,Гарантирахме свободното придвижване на нелични данни, опростихме разпоредбите за Данък добавена стойност и предприехме ограничения, посредством които подобрихме бизнес средата и прозрачността. Премахнахме роуминга в Европейски Съюз и несправедливото географско блокиране. Благодарение на самодейността WiFi4EU, в която вземат участие над 3400 общини, Европа стана по-близка до жителите. Инвестиците в цифровия бранш ще продължат да нарастват посредством новата стратегия „ Цифрова Европа “, Хоризонт Европа и Mеханизмa за свързване на Европа'', съобщи комисарят по цифрова стопанска система и общество.

В дебата си с участниците българският еврокомисар сложи въпроса за идващите стъпки за справяне с предизвикването цифрова промяна. Според нея, това е допустимо, единствено в случай че Европа влага в своите гении и развиването на технологиите.

,,В основата на този предстоящ триумф би трябвало да стои общият европейски метод, в чийто център е индивида. Необходимо е да подобрим разпоредбите за отговорността и сигурността на цифровите платформи, услуги и артикули. Критично значимо е жителите да знаят по какъв начин, къде и за какво се събират, употребяват и трансферират техните данни'', сподели Мария Габриел.

Тя уточни, че вложенията в технологии изискват да се фокусираме върху изкуствения разсъдък и данните.

,,Изкуственият разсъдък и огромните масиви от данни – това би трябвало да значи по-добро опазване на здравето, по-качествено земеделие, възстановяване на ръководството на енергийните запаси. Трябва да дадем отговор и на сложни въпроси, които развиването на изкуствения разсъдък поставя” – като да вземем за пример въздействието върху пазара на труда'', означи комисарят.

Тя обърна внимание на още две неща: взаимната работа на европейско, национално и локално равнище, и значимостта на дребните и междинни предприятия.

,,Мобилизирахме 3 милиарда евро от стратегия Хоризонт 2020 за интервала 2018-2020. Подкрепяме дребните и междинни предприятия, тъй като техният триумф зависи от достъпа им до основни запаси като умения, финанси и основаването на мрежи. Цифровите иновационни хъбове оказват помощ за внедряване на цифровите нововъведения в бизнеса. Около 250 са иновационните хъбове сега и желаеме да забележим такива във всеки район от Съюза'', сподели още тя.

Не на последно място Мария Габриел открои значимостта на съдействието с интернационалните сътрудници, наблягайки на Западните Балкани.

,,Заедно с страните от Западните Балкани постигнахме доста значими резултати – като да вземем за пример подписването на новото районно съглашение за роуминга. То доста понижи цените за потребителите в района и отвори вероятност за въвеждането през 2021г. на цени като в Европейския съюз. Страните от Западните Балкани вземат участие във значими европейски начинания като европейската седмица на кодирането, работим с тях и в области като киберсигурността, суперкомпютрите, усилване на свързаността и цифровите хъбове'', разяснява тя.

В умозаключение българският еврокомисар акцентира, че в центъра на напъните са хората и техните ползи. Това е методът, по който европейските жители, само че и хората по света, ще могат да се възползват от растежа и просперитета, който новата цифрова епоха предлага.

,,С гениите си, с дребните и междинни предприятия, с по-малко планове, само че с висока добавена стойност и с водачество Европа има своя късмет да бъде цифрово суверенна и самостоятелна. За това са решаващи идващите пет години'', съобщи най-после Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР