Българският еврокомисар Мария Габриел, министрите на културата на Европейския съюз

...
Българският еврокомисар Мария Габриел, министрите на културата на Европейския съюз
Коментари Харесай

Мария Габриел: Координирани действия и европейско финансиране в подкрепа за културата на Украйна

Българският еврокомисар Мария Габриел, министрите на културата на Европейския съюз и министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко разискаха дейностите подхванати в поддръжка на културата и културното завещание на Украйна на съвещанието на Съвета по просвета в Люксембург.

„ Нападението на Русия против Украйна засегна културата, създателите и артистите. Свидетели сме на заличаване на културни полезности, измежду които театърът в Мариупол и музеят в град Иванков. Ще подкрепим културните и креативните браншове на Украйна с ограничения в две посоки – отбрана на създателите и работещите в културния бранш, и дейности за запазване на културното завещание на Украйна “, съобщи Мария Габриел.

На първо място, българският еврокомисар обърна внимание на поддръжката по стратегия „ Творческа Европа “. Удължен е срокът за показване на оферти по поканата за планове за съдействие в региона на културата от 31 март до 5 май, за да бъдат включени повече украински сътрудници. Въвежда се оптималната еластичност за плановете в осъществяване. Част от бюджета на новия инструмент за подвижност тази година ще бъде ориентиран към подкрепяне на украинските актьори и създатели. Българският еврокомисар осведоми също, че приготвя с екипа си дейности в поддръжка на украинските създатели за 2023г.

Мария Габриел открои и платформата „ Creatives Unite “, основана по нейна самодейност по време на рецесията обвързвана с ковид. Платформата се трансформира в място за продан на положителни практики в поддръжка на Украйна на 33 европейски културни мрежи. Комисар Габриел прикани страните членки да употребяват платформата за шерване и на техните начинания, което ще способства за по-добрата координация сред тях.

Тя подчертава и върху отбраната на културното завещание. „ Културата е катализатор за мир и доближаване. Украинското културно завещание е неразделна част от общоевропейското. Програма “Творческа Европа ” е мобилизирана в поддръжка на украинските актьори и културни организации, а с Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз ще предоставим нужната поддръжка за възобновяване на културното завещание. Ситуацията в Украйна изисква подготвеност за бързи дейности, а днешното съвещание с министрите на културата е мощно обръщение за нашата взаимност “, заключи Мария Габриел.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР