Българският еврокомисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на

...
Българският еврокомисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на
Коментари Харесай

Мария Габриел: 385 млн. евро в подкрепа на културата и творчеството през тази година

Българският еврокомисар Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова разгласи работната стратегия за 2022 година по "Творческа Европа ". През идните седмици следва публикуването на поканите за показване на планови оферти.

,,Културата и творчеството имат мощно обществено и икономическо измерение. Те генерират към 4% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз през 2019 година и над 7 милиона работни места. Пандемията засегна бранша с 30% загуба на доходи. Факт е, че за две години твърдоглав труд направихме по този начин, че културните и креативните браншове за първи път да стоят толкоз високо в европейския дневен ред. Подпомагаме ги с най-силния годишен бюджет от 385 милиона евро, което е 100 милиона евро повече спрямо 2021 г.'', съобщи Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова.

Комисар Габриел обърна внимание на новостите по трите посоки на "Творческа Европа ". На първо място, направлението "Култура " включва нови начинания за секторите на музиката, културното завещание, театралните изкуства и литературата. Предстои старта на скица за подвижност, предлагаща благоприятни условия на артистите и създателите да пътуват в чужбина за професионално развиване, взаимни продукции или шерване на опит и положителни практики.

Второто направление "МЕДИА " е ориентирано върху аудио-визуалната област. Въвеждат се начинания, като да вземем за пример поддръжка за създаването на новаторски видеоигри и планове в региона на виртуалната действителност. С цел стимулиране на нововъведенията ще бъде основан Портал за медийния пазар за обещаващи стартъпи.

Междусекторното направление ще обезпечи поддръжка за основаване на лаборатории за креативен нововъведения в осъществяване на Новия европейски Баухаус за основаване на естетически и приобщаващи места за живеене. Ще бъде засилена и поддръжката за новинарските медии посредством спомагателни ограничения за поощряване на свободата на медиите.

Очаквам секторите на културата и творчеството да се възползват оптимално от опциите, които предоставяме. За подкрепяне на създателите в достъпа им към финансиране, през ноември стартирах платформата CulturEU. Това е онлайн управление за над 75 финансови източници в региона на културата - от "Творческа Европа " и "Хоризонт Европа " до структурните фондове и InvestEU. Умелото съчетаване на стратегиите ще способства за оптимален резултат от вложенията, разяснява още Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР