Българският еврокомисар Мария Габриел е предложена за отговорник по ресора

...
Българският еврокомисар Мария Габриел е предложена за отговорник по ресора
Коментари Харесай

Дадоха ни ресора Иновации и младеж

Българският еврокомисар Мария Габриел е препоръчана за отговорник по ресора „ Иновация и юноша " в новата Еврокомисия.

" Досега Мария Габриел работи с безрезервност в ресора на цифровите технологии, а занапред нататък ще основава вероятности за новите генерации ", съобщи лидерката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя показа своя екип и новата конструкция на Еврокомисията. Новият колегиум ще се състои от 8 зам.-председатели, в това число висшият представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, който е испанецът Жозеп Борел. Трима зам.-председатели ще имат двойна функционалност. Освен тази функционалност те ще поемат и ресори. Така холандецът Франс Тимерманс ще дава отговор за климата, датчанката Маргрете Вестегер - за цифровизацията и конкуренцията, латвиецът Валдис Домбровскис - за финансите и финансовите пазари. Останалите петима зам.-председатели са Жозеп Борел (ще дава отговор и за направлението " По-силна Европа на международната сцена " ), чехкинята Вера Йоурова, ( " Ценности и бистрота ", гъркът Маргаритис Схинас ( " Съхраняване на европейския ни метод на живот " ), словакът Марош Шефчович ( " Междуинституционални връзки и вероятности " ), хърватката Дубравка Шуица ( " Демокрация и демография " ). Останалите претенденти за комисари са австриецът Йоханес Хан с сектор за бюджета, Дидие Рейндерс за правораздаването, кипърката Стела Кириакидес за опазването на здравето, естонката Кадри Симсон за енергетиката, финландката Юта Урпилайнен за интернационалните партньорства, французоката Силви Гулар за вътрешния пазар и цифровизацията, унгарецът Ласло Трочани за съседство и разширение, ирландецът Фил Хоган за търговията, италианецът Паоло Джентилони за стопанската система, литовецът Виргиниюс Синкявичюс за околната среда и океаните, Никола Шмит (Люксембург) за работните места, малтийката Хелена Дали за равнопоставеността, полякът Януш Войчеховски за земеделието, португалката Елиза Ферейра за доближаването и промените, румънката Рована Плумб за превоза, словенецът Янез Ленарчич за ръководство при рецесии, Илва Йохансон (Швеция) за вътрешните работи.

От предходната Еврокомисия остават Йоханес Хан, Фил Хоугън, Вера Йоурова, Маргрете Вестегер, Маргаритис Схинас, Валдис Домбровскис, Франк Тимерманс и Марош Шевчович.

Съветът на Европейския съюз би трябвало да одобри този лист. За да бъдат определени, новите комисари би трябвало да преминат чуване и утвърждение в Европейския парламент и от 1 ноември новата Европейска комисия да встъпи в служба за период до 2024 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР