Българският еврокомисар e удостоена за защита на интересите на творците

...
Българският еврокомисар e удостоена за защита на интересите на творците
Коментари Харесай

Париж даде медал на Мария Габриел

Българският еврокомисар e удостоена за отбрана на ползите на създателите в Европа

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел беше удостоена с орден „ Бомарше “, присъждан от Дружеството на създателите и композиторите в региона на трагичното изкуство в Париж. Престижното отличие се връчва на персони, които с работата си са съдействали доста за отбрана на правата и ползите на европейските създатели. Съветът на шефовете на сдружението е взел решение тази година да присъди орден на Мария Габриел за нейните старания за по-справедливи за създателите правила за авторско право и за по-голяма видимост на креативния бранш на Европа.

„ Културата за мен е съществена полезност за българската и европейската ни еднаквост. Насочих старания да създадем по-достъпно богатото европейско културно завещание, да влагаме в нашите европейски създатели, да реализираме Европа на културата. По моя самодейност създадохме Каталог на европейските филми за повече достъп до качествените ни кинопродукции и Вечер на европейското кино. Работих за това да имаме осъвременени правила за авторското право с по-добра отбрана на нашите създатели и по-справедливи правила за аудиовизуалния бранш. Приемам този орден като самопризнание за работата ми в тази посока, само че и като отговорност да продължа дейностите си за мощен европейски креативен бранш. В миг, в който се взема решение бюджетът за идващия седемгодишен интервал, оставам ангажирана с отстояване на нарастването на средствата за креативния бранш, което предложих. Европейските създатели го заслужават “, разяснява българският еврокомисар Мария Габриел след приемането на медала.

Дружеството на създателите и композиторите в региона на трагичното изкуство е основано от създатели, обединени към популярния френски публицист и драматург Пиер дьо Бомарше преди близо 250 години. Годишните награди на сдружението са присъждани на създатели, одобрени и млади гении в театъра, киното, малкия екран, радиото, анимацията, интерактивното изкуство, танците. Извън премиите в обособените категории, организацията присъжда настрана специфични медали на видни персони, потвърдили с работата си ангажимент с креативния бранш и съдействали за отбраната на ползите на създателите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР