Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и заместник-председател на Интергрупата за защита

...
Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и заместник-председател на Интергрупата за защита
Коментари Харесай

Емил Радев настоява за създаването на правна рамка на ЕС за защита на домашните любимци и бездомните животни

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и заместник-председател на Интергрупата за отбрана на животните в Екологичен потенциал Емил Радев  Емил Радев Емил Йорданов Радев е варненски юрист и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) моли за основаването на общоевропейска правна рамка за отбрана на домашните любимци и бездомните животни. Той се ангажира да упорства за предприемането на бързи дейности в тази сфера както пред Европейската комисия, по този начин и пред Европейския парламент.

Позицията си Радев изрази при разискването на българска петиция по отношение на неналичието на надзор над домашните кучета и съответни ограничения по отношение на бездомните животни. Темата беше дискутирана в комисията по петиции към Екологичен потенциал, а мотивът бе повторното разглеждане на петиция от 2016 година, импортирана от 18 български организации за отбрана на животните поради отвод на български способени органи да вземат отношение по казуса с бездомните животни.

Емил Радев прикани за по-строг надзор върху превозването на животни в Европейски Съюз

„ Отговорните институции в България би трябвало да продължат да поставят старания за трайно и хуманно преодоляване на популацията на бездомни животни, а също и за намиране на решение на проблемите с безконтролното отглеждане и търговия с домашни любимци “, разяснява българският евродепутат.

Според него гражданският надзор предизвиква спазването на законовите условия за хуманно връзки към животните и работи като мотор за въвеждането на промени освен на национално, само че и на европейско равнище.

„ В България, за жалост, към момента има проблеми, свързани със отбраната на домашните любимци, в това число с изоставянето на животни на улицата, с преодоляване на популацията на бездомни кучета и котки и други Въпреки това през миналите години страната ни направи значително в опит да се откри решение”, означи Емил Радев  Емил Радев Емил Йорданов Радев е варненски юрист и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Той напомни, че с промени в Закона за отбрана на животните през 2018 година бе въведено понятието „ Национална стратегия “ във връзка с ограниченията за понижаване броя на бездомните кучета. Целта е, от една страна, повишение на информираността на притежателите на домашни любимци, тъй че те да бъдат по-отговорни към отглежданите животни и да се лимитират случаите на занемаряване, а въпреки това, да се обезпечава здравословна среда за към този момент намиращите се на улицата животни (кастрация, имунизация против бяс, обезпаразитяване).

Емил Радев: Ще се боря за общоевропейски надзорен орган за храните

В хода на прочувствената полемика бяха изказани отзиви, че въпреки Националната стратегия към този момент да е реалност, нейното приемане е закъсняло, а в настоящия си тип тя е и много обща. По думите на Радев за намирането на ефективен метод е належащо всяка една от общините да работи взаимно с дейни неправителствени организации на своята територия, ангажирани с обезпечаването на ограничения за трайно понижаване на популацията на бездомни животни.

По публични данни на Българската организация за сигурност на храните, за момента в страната има регистрирани към 25 000 бездомни кучета. За броя на котките няма данни, само че се допуска, че той е даже по-голям.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР