Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) беше избрана за президент на

...
Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) беше избрана за президент на
Коментари Харесай

Ева Майдел стана президент на Европейско движение


Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) беше определена за президент на най-голямата европейска организация – Европейско придвижване. На провелата се Федерална асамблея в Брюксел членовете на Европейското придвижване поддържаха кандидатурата на българката със 174 гласа, трансформирайки я в първата жена и първи представител на страна от Централна и Източна Европа на тази позиция в 70 годишната история на организацията.

Българският евродепутат беше издигната за президент на организацията по едно и също време от трите най-големи партии в Европейския парламент - Европейската национална партия, Партията на европейските социалисти и Алианса на либералите.

Европейското придвижване е най-голямата мрежа от проевропейски организации и участва в 34 страни. Основано преди близо 70 години, придвижването има богата история на застъпване за европейската интеграция, както и работа в интерес на демокрацията и правата на индивида. Организацията е първият покровител на директния избор на Европейския парламент, като опит за реализиране на по-голяма либералност и легитимност на Европейски Съюз. Европейското придвижване е и един от създателите на Съвета на Европа, най-важната правозащитна институция в Европа. В него членуват политически партии, браншови организации, асоциации на младежи, синдикати и други.

„ Имаме потребност от нова концепция за Европейски Съюз, тъй като Европа не е независимо, настрана тяло, тя е това, което ние създадем от нея “, сподели Ева Майдел след избирането си. „ Имам сила и оптимизъм с Европейското придвижване да разкажем тази нова история за Европейски Съюз на дейните и младежите. Благодаря на политическа партия ГЕРБ, която има вяра и поддържа капацитета на новото потомство “, сподели още тя.

Сред главните цели на новия президент са съживяването на дебата за Европейски Съюз и включването на младежите в него, както и подкрепяне на българското председателство на Европейски Съюз през 2018 година

Част от Европейското придвижване са някои от най-авторитетните европейски водачи през последните десетилетия - някогашните ръководители на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и Жак Делор, някогашния ръководител на Европейския съвет Херман ван Ромпой, някогашни еврокомисари и министри като Марио Монти, Вивиан Рединг, Хоакин Алмуния, Данута Хюбнер, някогашни ръководители на Европейския парламент Йежи Бузек, Ханс Пьотеринг, ръководителят на групата на либералите в Екологичен потенциал Ги Верхофщад и други.

Кандидатурата на Ева Майдел беше издигната и от националните препоръки на Европейското придвижване в България, Германия, Испания, Белгия, Македония и Сърбия, както и от юношески и браншови организации, членове на придвижването. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР