Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) бе избран за докладчик по

...
Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) бе избран за докладчик по
Коментари Харесай

Емил Радев: Трябва да решим гражданскоправните аспекти на отговорността, свързана с използването на безпилотните коли 


Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) бе определен за докладчик по мнение на правната комисия по отношение на колите без лидер (свързани и самостоятелни автомобили). В изключителната подготвеност на правната комисия на Екологичен потенциал попадат въпросите за гражданската отговорност за вреди, породени от и в резултат потреблението на тези коли, както и правата на интелектуалната благосъстоятелност, свързани с създаването и стартирането им в употреба.
С бързия ритъм на развиване на технологиите както промишлеността, по този начин и потребителите се нуждаят от ясни и ефикасни европейски правила, тъй че автомобилната промишленост да продължи да се развива, а потребителите да останат в оптималната степен предпазени от новите опасности, подбудени от потреблението на колите без лидер.
„ Трябва да бъдат изяснени въпросите, свързани с това кой носи отговорността за вреди, защото в този момент съществуващата правна рамка не е задоволително развита, с цел да се оправи с провокациите, зараждащи от развиването и усъвършенстването на самостоятелните коли и съпътстващите ги технологии “, разяснява евродепутатът. Според него могат да бъдат посочени няколко категории опасности, които доста евентуално ще зародят в резултат бързото развиване на технологиите. Сред тях са опасности, свързани с неизправността на операционния програмен продукт, допускащ действието на автомобила; с неизправността на мрежата; с хакерски атаки и други
Според Емил Радев това са единствено дребна част от евентуалните проблеми и в случай че не бъде открито уместно решение, което да подсигурява правната сигурност, те могат да доведат до понижаване на доверието на потребителите. Това от своя страна би забавило развиването и изгодите, които самостоятелните коли се чака да донесат на европейската стопанска система и конкурентоспособност.
Заедно с въпросите за отговорността, мнението на правната комисия би трябвало да откри решения и по отношение на правата на интелектуалната благосъстоятелност, свързани с самостоятелните коли.
„ Към момента няма правни разпореждания, отнасящи се до този вид коли, само че съществуващите правни режими елементарно биха могли да се приспособяват и към този бранш, въпреки това да изисква по-специално внимание “, добави евродепутатът. Той бе безапелационен, че е належащо да се откри уравновесен метод към правата върху интелектуалната благосъстоятелност при стандартите за хардуер и програмен продукт, които да пазят нововъведенията. В същото време да предизвикват и новаторството, като не на последно място е належащо и изработването на критерии за „ лично интелектуално създание “ в бранша на колите без лидер и съпътстващите ги системи, които да бъдат предпазени от авторското право.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР