Българският евродепутат Ангел Джамбазки и негови колеги от други страни

...
Българският евродепутат Ангел Джамбазки и негови колеги от други страни
Коментари Харесай

Джамбазки: Украйна наруши правата на българите

Българският евродепутат Ангел Джамбазки и негови сътрудници от други страни желаеха от украинския президент Петро Порошенко да наложи несъгласие на закон, който съгласно тях лимитира правата на българското и други малцинства в Украйна.

Приетият от депутатите в Киев нормативен акт лишава правото на малцинствата да се образоват на майчиния си език след завършването на 5 клас.

Неизвестни лица са скъсали 15 български флага в Киев

Как прогониха българите от Крим

„ Според заложения текст достъпът до обучение на майчин език се лимитира единствено в детските градини и в началните учебни заведения, правейки украинския език единственият език в междинното и висшето образование”, прецизира Джамбазки, който заяви за проведените дейности във „ Фейсбук”.

Гимназии, в които се учи на езика на съответното малцинство, има в украински райони, където то съставлява повече от 10% от популацията.

Според Джамбазки и сътрудниците му от Полша, Унгария и Румъния, украинският закон е в нарушаване на интернационалните спогодби, подписани от Киев, в това число и на отговорностите на страната като асоцииран член на Европейски Съюз.



По думите на евродепутата въпросът ще се разисква на съвещанието на Министерският съвет в София на следващия ден.

„ Предвид идното ни председателство на Съвета на Европейски Съюз, България би трябвало да заеме ясна позиция в отбрана на българското малцинство и използването и спазването на интернационалните спогодби, в това число и на поетите задължения към Европейския съюз”, написа още евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация.

Той акцентира, че в Украйна живее едно от най-големите български диаспори и е от значително значение да се съблюдават „ езиковите и културни права”.

„ Смятам, че дружно с Унгария, Полша и Румъния, следва да окажем нужния напън на украинските управляващи, с цел да се избегнат пагубните последици на този закон върху българското малцинство, съумяло да запази българското си съзнание епохи наред”, приключва евродепутатът.

Остра позиция против новия украински закон изрази и Русия, чието малцинство е най-засегнато от него. Радата в Киев приема нормативния акт в условия на битка за културно въздействие върху доста украинци с съветско съзнание, в това число в размирните източни райони.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР