Българският енергиен министър Теменужка Петкова и извънредният и пълномощен посланик

...
Българският енергиен министър Теменужка Петкова и извънредният и пълномощен посланик
Коментари Харесай

Петкова: С Херо Мустафа ще работим за възход в енергийния отрасъл

Българският енергиен министър Теменужка Петкова и изключителният и пълномощен дипломат на Съединените американски щати у нас госпожа Херо Мустафа потвърдиха, че ще работят за продължение на стратегическото партньорство сред двете страни в енергийния бранш.

Приоритет както за държавното управление на Република България, по този начин и за американската страна, е гарантиране на енергийната сигурност посредством диверсификация на доставките на запаси.

По време на диалога министър Петкова срещна дипломат Мустафа с изминатите стъпки от 2015 година досега по реализацията на плана за създаване на интерконектора Гърция-България.

Посланик Мустафа приветства постигнатия прогрес и акцентира, че Съединени американски щати чакат завършването на газовата връзка в период.

"В момента се работи интензивно по трасето на газовата връзка. Крайният период, към който се стремим за въвеждане на плана в комерсиална употреба, е втората половина на 2020 година ", съобщи министър Петкова.

Тя посочи, че с осъществените първи доставки на полутечен природен газ с генезис Съединени американски щати през месец юни тази година, страната ни е направила още една значима крачка към реализиране на действителна диверсификация.

Пред дипломат Мустафа министър Петкова изрази убеденост, че декларираното присъединяване от страна на американската компания "Дженерал електрик " при структуриране на финансирането, както и като евентуален архитект и снабдител на разнообразни пакети, в това число съоръжение за турбинна зала, компресори, трансформатори и други, е явен знак за инвеститорския интерес към плана АЕЦ "Белене ".

"Целта на българската страна е планът да подсигурява енергийната сигурност в района ", сподели още Петкова.

По отношение на двете американски топлоелектрически централи в България – "Контур Глобал Марица Изток 3 " и "Ей и Ес Гълъбово " Петкова акцентира, че те са от стратегическо значение за българската електроенергийна система.

"Уверена съм, че в границите на градивен разговор с сътрудниците от "Контур Глобал Марица Изток 3 " ще реализираме уравновесено решение в интерес и на двете страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР