Българският енергиен холдинг одобри проекта на спорозумение между „Булгаргаз“ и

...
Българският енергиен холдинг одобри проекта на спорозумение между „Булгаргаз“ и
Коментари Харесай

БЕХ одобри връщането на надвзетите пари за газа

Българският енергиен холдинг утвърди плана на спорозумение сред „ Булгаргаз “ и клиентите му за връщане на надвзетите пари за газа в интервала август 2019 – март 2020 година. Проектите на съглашения с тъкмо изчислените суми за възобновяване са били изпратени на сдруженията, оповестиха от държавния газов снабдител. При единодушие на потребителите и подписването на споразуменията, " Булгаргаз " незабавно ще стартира да връща парите, без да изчаква приключването на 14-дневният интервал по закон.

В резултат на понижените със задна дата цени на съветския природен газ от 5 август 2019 година след контрактуваната с " Газпром " смяна на формулата за тарифиране, съветският монополист възвърне на " Булгаргаз " 198 млн. лева с Данък добавена стойност.

От тази сума 45 млн. лева отиват за индустриалците в интервала януари-март 2020 година, през който са имали свободни контракти с " Булгаргаз ", само че цените в тях са обвързани с контролираната цена. Промишлените предприятия ще поучат обезщетения е за интервала от август до декември 2019 година

На длъжниците си " Булгаргаз " ще направи прихващания на вземанията си. Ако задълженията на клиентите са под сумата, която имат да получават, ще им се преведе остатъкът. Ако са по-големи, борчът им ще се понижи с размера на компенсацията.

Според сметките, на газовото сдружение, на " Топлофикация София ", която е най-големият му клиент с дял на продажбите от близо на 23 на 100, по данните за 2019 година, би трябвало да се върнат към 59 млн. лева

Те обаче ще бъдат прихванати, въпреки претенциите на столичното парно и на притежателя му общината да са, че би трябвало да получат парите, защото имат съглашение за разплащане на просрочените задължения. Аргументът на " Булгаргаз " е, че топлофикацията има и настоящи неплатени сметки за газ и техният размер ще бъде понижен с въпросните 59 млн. лева, а остатъкът остава изискуем.

Цените на топлофикациите за този интервал обаче към момента не са изменени. Очаква се решението на Комисията за енергийно и водно контролиране, която би трябвало да излезе с разбор какво ще е понижението на цената на всяко сдружение за целия интервал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР