Българският енергиен холдинг (БЕХ) подготвя нова емисия облигации, с които

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) подготвя нова емисия облигации, с които
Коментари Харесай

Енергийният холдинг готви нов облигационен заем за 500 млн. евро

" Българският енергиен холдинг " (БЕХ) приготвя нова емисия облигации, с които да покрие отговорностите си по набрания от финансовите пазари през 2013 година заем за общо 500 млн. евро, половината от които отидоха за уреждането на дълга на НЕК за предпроектното изследване за спрения градеж на АЕЦ " Белене ". Това заяви пред публицисти изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов след съвещание на парламентарната енергийна комисия в четвъртък.

Падежът на облигацията е през ноември 2018 година и вероятността погасяването на дълга да стане с нова емисия на финансовите пазари бе оповестена от рейтинговата организация Фич след повишението на рейтинга на холдинга.

Иванов разяснява, че взаимозависимост от пазарните условия може да бъде решено да се набере и по-голяма сума. Изпълнителният шеф изрази убеденост, че по новата облигация ще бъдат реализирани по-добри условия за БЕХ в качеството му на емитент спрямо тези от емисията от 2013 година Тогавашната рентабилност за записалите облигации бе 4.25 на 100.

БЕХ има да погасява още една облигационна емисия, осъществена на борсата в Ирландия през 2016 година Тя е за 550 млн. евро, с които холдингът още веднъж погаси отговорности на дъщерната си НЕК към двете така наречен американски въглищни централи в комплекса " Марица Изток ". Годишните лихвени заплащания по тази емсиия са в размер на 4.875% “
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР