Българският енергиен холдинг (БЕХ) е провел процедура за избор на

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) е провел процедура за избор на
Коментари Харесай

Има избран независим оценител на оборудването на АЕЦ „Белене“

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е провел процедура за избор на лицензиран оценител. Той е изпратил предложения за присъединяване до българските представителства на следните компании: „ Делойт “, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Уоung, KPMG, Mazars, Crowe, RSM и HLB.

В инструкции период са подали предложения три компании - „ Ърнст и Янг България “, ДЗЗД „ АЕЦ Белене 2023 “ (обединение сред „ Инженерингсервиз - София и „ Ейч Ел Би България “) и „ Мазарс Консълтинг “.

След извършените договаряния за реализатор е избрана последната компания. От БЕХ осведомят, че всички горепосочени сдружения подали предложения, са взели участие в процедурата като са показали специалисти с оценителска дееспособност, вписани в регистъра на самостоятелните оценители в сходство с условията на процедурата.
В навечерието на визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, група народни представители, измежду които Делян Добрев, Теменужка Петкова, Рамадан Аталай, Кирил Петков предложиха София да продаде оборудването за АЕЦ „ Белене “, което сега стои и не се употребява на Киев. В същото време Украйна има съвсем изцяло построени два блока, за които липса оборудването с дълъг цикъл на произвеждане, с което разполага България.

На 6 юли тази година Народното събрание разпореди на министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния със своя украински сътрудник за продажбата на оборудването с дълъг цикъл на произвеждане, предопределено за втората българска атомна централа. То е благосъстоятелност на НЕК, чийто капитал е владеене на БЕХ.
Българският Народното събрание разпорежда договарянията да се проведат в 60-дневен период от влизането в действие на решението.

Формалният старт на договарянията бе даден на идващия ден – 7 юли, когато в Министерството на енергетиката се организираха първите диалози. В тях с изключение на специалисти и представители на енергийните компании, взеха присъединяване и двамата енергийни министри.

В хода на диалозите двете страни се сплотиха към тезата, че това е исторически късмет, в който ползите на София и Киев съответстват.

Идеята за продажбата на оборудването на АЕЦ " Белене " на Украйна се употребява с интернационална поддръжка, в това число на Съединени американски щати. Украинската страна също е заинтригувана от неговото придобиване. Единствената спънка пред реализацията на договорката за момента остава неналичието на нужните средства в украинската хазна, защото страната се отбранява от съветската експанзия. Европейски Съюз може да даде на Киев нужните средства, само че не е ясно дали това ще се случи, защото Брюксел залага на различен вид енергийни източници в границите на по този начин наречения зелен преход.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР