Българският експорт на горива пада както към ЕС, така и

...
Българският експорт на горива пада както към ЕС, така и
Коментари Харесай

Износът намалява с 3.5% през май

Българският износ на горива пада както към Европейски Съюз, по този начин и към трети страни, макар по-високите котировки на петрола по отношение на предходната година.

[Pixabay] Още по тематиката
Кои са 10-те най-уязвими страни от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай

Малки стопански системи може да пострадат по-сериозно
9 юли 2018
България е в международния топ 3 в търговията с патешко, череши, работно облекло

Страната се издига с една позиция до 61-о място измежду международните експортьори през 2017 година, сочи отчет на БСК
1 юли 2018
Продажбите на пшеница покачват износа към Европейски Съюз през март

Експортът към трети страни отбелязва годишен спад за четвърти следващ месец
11 юни 2018
България внася най-вече коли, техника, химия и горива

Импортът нараства с 15.5% през 2017 година, като по този начин задминава темпа на износа и доближава близо 59.2 милиарда лева
26 мар 2018 Продажбите на български артикули в страните отвън Европейски Съюз не престават да понижават като през май годишният спад е 19.7%. Същевременно продажбите в Европейски Съюз нарастват, само че темпът се забавя, като по този начин общият износ на страната през май е с 3.5% под равнището отпреди година. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) за износа на артикули. Според лятната прогноза на Европейска комисия, която беше оповестена в четвъртък, приносът на външната търговия към икономическия напредък ще е отрицателен до 2019 година Причината - мощното вътрешно търсене на вносни артикули.

Суровини, кораби и оръжия

От началото на годината износът към страни отвън Европейски Съюз понижава с 16.5% по отношение на същия интервал на 2017 година Само през май годишният спад доближава близо 20%, като тук, сходно на предходните месеци, фактор са стоките от мед и горивата. Макар че цените на петрола и цветния метал на интернационалните пазари са по-високи в този момент по отношение на година по-рано, количествата, които България изнася, са по-малки. Така сумата на продажбите на мед и артикули от мед пада с 20.5% на годишна база, а при горивата понижението е 27.9%.

Друг фактор е износът към Русия, който пада през продажбите на артикули от чугун, желязо и стомана. Тук обаче по-скоро става дума за изключително висока база през 2017 година Тогава имаше скок на износа на съответен тип тръби, които са били импортирани преди 2-3 години от Русия, като евентуално става дума за неслучилия се " Южен поток ". Тази година обаче сходен реекспорт няма.

Спад има и в една забавна категория артикули - " Морско или речно мореплаване ". Според данните на Национален статистически институт през май предходната година продажбите на кораби за превоз на артикули за морско мореплаване са били над 78 млн. лева Тази година сумата е нула. Този спад самичък по себе си съумява да намали общия ритъм на експорта към трети страни с съвсем 5 прочие п.

Ефект оказват и слабите продажби на оръжия към страните отвън Европейски Съюз. През май сумата в групата " Специфични артикули и придвижвания ", където влизат оръжията, доближава 71.4 млн. лева, а година по-рано беше 174.1 млн. лева

Машини, елементи и пшеница за Европейски Съюз

Подробни данни за експорта на България към Европейски Съюз за май към момента, няма, като в този момент Национален статистически институт разгласява разбивката за април. Тя демонстрира, че продажбите на български артикули в съюза нарастват с 16.2% по отношение на април 2017 година Най-голям е приносът на износа на житни растения (и по-точно - на пшеница и царевица), който доближава 118.2 млн. лева при 26.9 млн. преди година. Положителен резултат оказват и мощните продажби на машини и елементи, артикули от мед, фармацевтични артикули, семена и плодове. От друга страна и тук отслабва експортът на горивата, както и този на артикули от химическата промишленост.ЕК резервира прогнозата си за България непроменена

Според лятната прогноза на Европейската комисия (ЕК) икономическият напредък в България ще доближи 3.8% през 2018 година и 3.7% през 2019 година Същите бяха числата и в миналата, пролетна прогноза. Без смяна остават и упованията за главните мотори на растежа - потреблението на семействата и вложенията. Европейска комисия още веднъж обръща внимание на растежа на инфлацията в страната. Според Брюксел нарастването на цените на петрола и на питателните артикули от пролетта въздейства и на общото ценово ниво заради което упованията за инфлацията са (хармонизиран показател на потребителските цени - ХИПЦ) да доближи 2% през 2018 година и 1.8% през идната година. За съпоставяне, напролет упованията бяха за инфлация от 1.8% тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР