Българският доматът е най-вкусен в света. В това са убедени

...
Българският доматът е най-вкусен в света. В това са убедени
Коментари Харесай

Вече е ясно защо българският домат е най-вкусен в целия свят

Българският доматът е най-вкусен в света. В това са уверени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от отмора или командировка зад граница. Но на какво се дължи неповторимият усет?
“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в границите на денонощието е оптимално, както и междинната мокрота на въздуха ”, твърди Пламен Сапунджиев, притежател на 120 дка оранжерии. Най-хубавите домати ставали в по-южните региони – Сандански, Кресна, Хасково, Първомай и така нататък Но и в останалите елементи на страната се добивала добра продукция, тъй като цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата сред север и юг не е огромна.
По друг метод стояли нещата да вземем за пример в Гърция, която по повърхност е сравнима с България, само че на юг към Атина бил напълно различен климат спрямо Драма. При съседите поради огромните жеги доматите “прегаряли ” и били със зелени пръстени в горната част.

“Наскоро бях на ревю в Швеция. Там французи реагираха, че на никое място по света не са яли домати като нашите, а страната им е огромен производител ”, разяснява и Мариана Милтенова от съюза на градинарите. Според нея усетът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характерности – слънце, почви, метод на развъждане, сортове. За страдание, производството у нас било сринато, в предишното доматите били 40 пъти повече.
Немски специалисти още преди II международна война били безапелационни, че земята в България може да храни 25 млн. души население. Сега е апогеят на българските домати, отглеждани навън. Юнските дъждове бяха на път да съсипят реколтата, само че слънчевият юли и август стопираха най-големия камшик – картофената мана. А топлото време спомогна плодовете да узреят хубаво и да добият по този начин изразения сладко-кисел усет.

В него се крие магията на българския домат, която го прави несравним. По качества той превъзхожда гръцките, турските и даже италианските си събратя. Комшиите ни могат единствено да мечтаят за нашите едри сортове от вида на розовия домат.
“Освен типичния усет той е с месеста консистенция и нежна кожица. Има добър външен тип, висока биологична стойност и антиоксидантен резултат. Наличието на ликопен, бета-каротен и витамин С го трансформира в същински войник против рака ”, споделя доцент Даниела Ганева от института по зеленчукови култури “Марица ” в Пловдив. Тя е създателката на неповторимия вид “Розово сърце ”, чиито семена бяха пуснати тази пролет. Доц. Ганева с горделивост сподели своите “рожби ”. Нейните розови сърца са едри, вкусни, сладки и всеки от тях тежи над 500 грама. Агроспециалистката сподели и най-новия вид – “Алено сърце ”, който дава обещание да се трансформира в бестселър за зеленчукопроизводители и консуматори следващата година. Растенията му са отрупани с едри завръзи.

“В момента го изпитваме, само че резултатите са повече от окуражаващи. Надявам се следващата година през пролетта да пуснем на пазара семена от него ”, сподели доцент Ганева. “Алено сърце ” е наедрял, с нежна кожица и още по-сладък. Извлечен е от остарелия вид “Биволско сърце ”.

Чери домат “Аля ” пък е другото откритие на институт “Марица ”. Плодчетата му са огненочервени и убийствено вкусни – леко хрускат, само че имаш възприятието, че ядеш бонбончета. “Всеки със своите желания. Едни харесват по-сладък, други – с малко по-киселинен усет. Имаме сортове, които дават отговор на всички европейски условия и са конкурентни на непознатите. Нашите се отличават с
високи добиви, качество на плодовете, добра неотстъпчивост и отлични биологични характерности ”, акцентира доцент Ганева. Според нея усетът се дефинира, преди всичко, от сорта, на второ, от положителния баланс на захари и киселини и на трето, само че доста значимо – от климатичните условия. У нас няма толкоз рисково високи температури, които да провокират жълти пригори по плодовете.

“Нещо повече – непознати сортове, които другояче не са толкоз вкусни, когато ги отглеждаме на българска територия, усъвършенстват доста качествата си ”, изяснява доцент Ганева. По думите ѝ с изключение на климатичните условия доста значими са агротехническите мероприятия като поддържане на терена, което въздейства както на химичния състав, по този начин и на външния тип на плодовете. “Торенето е значимо. Всяка просвета има избрани условия към питателните субстанции в почвата. Когато това се прави точно, добивите са оптимални, а качеството на продукцията – чудесно ”, допълна ученият. В началото на почвата се дава азот, а при завръза – калий.

Нужно е също по този начин и оптимално поливане. При зреенето то би трябвало да се усилва. Много са изпитаните български сортове домати, само че в последно време се оформиха топ 5. Розовият се трансформира в водач поради своята наслада, нежна кожица и характерен мирис.

Плодовете от него стигат 500 г, а в доста случаи и повече. “Розов идеал ” е различен вид с плоско-кръгли плодове, които тежат към 300 грама броя. Той е с баланс на сладко-кисел усет. “Розова магия ” е локална селекция, която усъвършенства добивите, плодовете са гладки и не са напукани. “Ники ” е хибриден вид и е полудетерминантен. Завръзите му са през 2-3 листа. Червен, компактен, меснат, не е кисел.

Новият вид “Финал ” дава едри домати с великолепен усет. “Заблуда е да се твърди, че баби от години си събират семена и създават от тях разсад. Ами в случай че растенията са заболели, рискът да не получиш никакви добиви на идната година е голям ”, предизвестява доцент Ганева. Цените в този момент са от 57 до 86% по-високи

69% от предлаганите домати през юли са били български, вносът е 21 на 100, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Тъй като тя следи търговията на едро, евентуално относителният дял на BG продукцията на пазарите е още по-голям, тъй като доста от дребните производители я оферират непосредствено.

Значително по-високи са цените на доматите тази година по отношение на предходната. Последните данни са за юли, когато междинната цена на полското произвеждане е 1,71 лева./кг, което е растеж от 86% на годишна база. За съпоставяне по същото време на предходната година са коствали 0,92 лева./кг.

Оранжерийните домати през юли 2016 година са се продавали приблизително по 1,42 лева./кг, което е повишаване за година от 57%. Вносната стока също е на по-високи цени – 1,29 лева./кг при 0,78 лева през 2015 година, или повишаване от 65 на 100.

Според експертите повода са изобилните дъждове в края на пролетта, които доведоха до компрометиране на първия разсад и потребност от презасаждане. Това довело до изместване на пика на продукцията, който занапред се чакал.

Слуховете за възбрана от Европейска комисия не са правилни

Слухове за следващ път “забраниха ” българските розови домати. През предходната седмица в доста уеб сайтове беше повторена информация от 2013 година, съгласно която правилник на Европейската комисия планува прекъсване на продажбата и даже размяната на несертифицирани семена. А от такива се създава огромна част от българските зеленчуци, в това число и розовият домат “Биволско сърце ”.

Няма правилник на Европейската комисия, който да не разрешава производството и продажбата на български зеленчуци, изрично опровергаха “новината ” от земеделското министерство. Оттам прецизираха, че през май 2013 година Европейска комисия предлага за разискване план на правилник за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Същият е отритнат с голямо болшинство от Европейския парламент на 11 март 2014 година (650 гласа “против ” регламента и единствено 15 “за ”). Проектът дефинитивно е отдръпнат от Европейска комисия на 7 март 2015 година

Проект на подобен правилник не е включен в работната стратегия на Европейска комисия за 2016 година Няма самодейност да бъде включен и за 2017 година, прецизират от земеделското министерство.

Но даже и в този план на правилник не се съдържали разпореждания, които да не разрешават достъпа до пазара на български зеленчуци, създадени от семена, непреминали процедура за сертификация, настояват агроекспертите.

Инфо: Фактуално

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР