Българският държавен глава Румен Радев прие домакинството на инициативата Три

...
Българският държавен глава Румен Радев прие домакинството на инициативата Три
Коментари Харесай

Президентът Радев прие домакинството на инициативата Три морета

Българският държавен глава Румен Радев одобри семейството на самодейността " Три морета " от естонската страна. Това стана при започване на конференцията в границите на виртуалната среща на върха на самодейността през днешния ден в Талин. Президентът на Естония Керсти Калюлайд разгласи, че идната среща на върха ще се състои идното лято в София и съобщи алегорично знаме на " Три морета " на президента Румен Радев като идващия хазаин, съобщи Българска телеграфна агенция.
Под управлението ви Естония съумя през тази година и половина да трансформира тази самодейност в изцяло развита платформа за районно съдействие, сподели президентът Радев и добави, че Естония е вдигнала високо летвата и упованията към България са по-големи. България не е фокусирана единствено върху настоящите провокации, а желаеме да фокусираме внимание върху провокациите на бъдещето. Ще продължим да укрепваме политическия разговор на най-високо равнище. Ще продължим да развиваме дружно с вас принадлежности и механизми за възстановяване на процеса на взимане на решения в нашата самодейност, което е от витална значимост за привличане на средства, с цел да създадем по този начин, че към момента колебаещите се страни да вземат участие в Инвестиционния фонд. Най-голямото предизвикателство е да определим кои планове са печеливши и по какъв начин да се придвижим по-бързо от политическо говорене към действителни дейности и реализирането им, съобщи българският президент.
С взор в бъдещето, България ще притегля вниманието ви върху това по какъв начин да свържем нашия теоретичен и учебен капацитет посредством създаване на солидна научна и просветителна инфраструктура, сподели Румен Радев. Той още веднъж уточни, че не преглежда инфраструктурната съгласуваност като крайна цел, а като средство за реализиране на същинската цел на напъните - бърз и резистентен стопански напредък и реализиране на обществено и икономическо доближаване със Запада. Радев открои и тезата си за географското разширение на самодейността и за вероятните изгоди от прилежащи и партньорски страни. В отговор на въпрос той уточни, че
Гърция и Кипър са естествени сътрудници и изрази убеденост, че ще се причислят рано или късно.
Президентът на Естония Керсти Калюлайд сподели, че експлоадирането на епидемията от новия ковид не е подминало и страната й и вследствие на това през днешния ден за първи път се прави виртуална среща на върха на " Три морета ". Имахме година на консолидация, заключи Калюлайд. Тя открои основания капиталов фонд, с който към този момент са се заели участници в самодейността, както и Съединени американски щати. " Умната " съгласуваност, уповавам се, ще стане стандарт в бъдеще, сподели президентът на Естония, която дефинира самодейността като витална и спомагаща за построяването на по-силна, " по-зелена ", " по-умна " и по-богата Европа.
Засегнати сме от пандемията. В този подтекст районът на " Трите морета ", с квалифицираната си работна ръка и усъвършенствана инфраструктура може да играе значима роля в основаването на нови вериги за доставки и превъзмогване на рецесията, сподели президентът на Полша Анджей Дуда. Пандемията сподели също възходяща потребност от цифрови решения, страните от самодейността имат капацитета да станат цифрови инфлуенсъри, сподели Дуда и открои напредъка на Естония в тази област. Приехме взаимно изказване, в което се съгласяваме да развиваме още района дружно с евроатлантическите ни сътрудници, разгласи Дуда.
Разширената енергийна инфраструктура ще докара освен до директни стопански изгоди като работни места и по-ниски цени на силата за потребителите, само че и до изгоди, свързани с енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от който и да е обособен снабдител на сила, съобщи заместник-енергийният министър на Съединени американски щати Марк Менезес, който взе участие в конференцията от Вашингтон.
Инициативата " Три морета " поражда през 2015 година и сплотява 12 европейски страни, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е посредством взаимни планове да се насърчи съдействието за инфраструктурна, цифрова и енергийна съгласуваност, за реализиране на резистентност и стопански напредък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР