Българският държавен глава Румен Радев не се е включил в

...
Българският държавен глава Румен Радев не се е включил в
Коментари Харесай

Радев не участва в декларация на 9 президенти против анексирането на украински земи от Русия

Българският държавен глава Румен Радев не се е присъединил в декларация на деветима негови сътрудници от Централна и Източна Европа, изразяваща поддръжка за цялостта на Украйна и нейната войска и осъждаща анексията на нови украински територии от Русия, заяви “Свободна Европа ”, като цитира инициирано от румънския президент Клаус Йоханис взаимно изказване.

То е подписано от него, президента на Чехия Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова.

Деветимата декларират, че не могат да останат безмълвни “пред грубото нарушение на интернационалното право от страна на Руската федерация ”. В петък съветският им сътрудник Владимир Путин разгласи присъединението на украинските области Донецк, Луганск, Запорожиев и Херсон към състава на Руската федерация.

“Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна ”, се споделя още в изказването на европейските държавни глави.

Те приканват Москва неотложно да изтегли войските си от Украйна, както и “всички съюзнически страни да усилят доста военната си помощ за Украйна ”.

“Всички, които правят закононарушения на експанзия, би трябвало да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда ”, приключва документът.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР