Българският държавен глава Румен Радев и Великият магистър на Суверенния

...
Българският държавен глава Румен Радев и Великият магистър на Суверенния
Коментари Харесай

Болницата за детска церебрална парализа получи дарение от Малтийския орден

Българският държавен глава Румен Радев и Великият магистър на Суверенния Малтийски медал фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето откриха в София първия по рода си у нас високотехнологичен уред за рехабилитация на деца във виртуална среда. Оборудването е обезпечено и конфигурирано в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „ Света София " от посолството на Суверенния Малтийски медал у нас. Техниката беше открита в границите на държавното посещаване на Великия магистър, който е у нас по покана на президента Румен Радев.

Повече от 1000 години Суверенният Малтийски медал се грижи за подкрепяне на деца в потребност и това е сърцевината на задачата ни още от основаването му, съобщи фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Той уточни, че задачата на Суверенния Малтийски медал е да „ лекува заболяването и да облекчава болката на страдащите " във всички 120 страни, с които Суверенният Малтийски медал поддържа връзки. Надявам се доста деца да оздравеят и да се усещат добре след рехабилитацията с новата инсталация, която даряваме в този момент, съобщи още Великият магистър.
Днес имаме опция да забележим част от благородния принос, който Суверенният малтийски медал има с дарителските си начинания в България, съобщи Румен Радев. Държавният глава добави, че с доставения уред българските деца ще имат опция за рехабилитация във виртуална среда с високоефективни способи. Президентът Румен Радев и шефът на болничното заведение „ Света София " доцент Иван Чавдаров изрекоха благодарност за дарението. С първия за България подобен апарат детето може да взе участие интензивно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го стимулира да развива двигателните и менталните си качества, изясни доцент Иван Чавдаров.



В лечебното заведение към този момент действат високотехнологични апарати за рехабилитация, които са дарени от благотворителната самодейност „ Българската Коледа ", която се организира под патронажа на президента. Благодарение на хилядите донори акцията е осигурила инсталация за робот-асистирана рехабилитация, за следене и анализиране на придвижванията, както и робот за образование в действително вървене по разнообразни повърхности. С подкрепяне от „ Българската Коледа " и дружно с управлението на болница „ Св. София " ще бъде основана високотехнологична зала, в която новото съоръжение за рехабилитация да действа пълноценно. „ Проектът към този момент е подготвен и се надявам със съдействието на Столичната община и Министерството на здравеопазването той да се осъществя ", съобщи президентът Румен Радев и уточни, че и в границите на актуалната акция на „ Българската Коледа " лечебното заведение ще бъде още веднъж подкрепено с съвременно съоръжение. Доц. Чавдаров съобщи, че с даренията от акцията е доставена скъпа инсталация, която лечебните заведения не могат да си разрешат, и са спестени доста средства за лекуването на деца, чиято рехабилитация преди е осъществявана в чужбина.

В рамките на визитата на Великия магистър у нас Суверенният Малтийски медал ще подари и ехограф в столична болница за лекуване по белодробни заболявания, както и кола за спешна помощ за болничното заведение в Дупница. Държавното посещаване отбелязва 25 години от определяне на дипломатически връзки сред България и Суверенния Малтийски медал. Един от най-древните християнски ордени реализира благотворителна, обществена и филантропична активност по целия свят, а у нас е провел над 350 разнообразни начинания в над 107 обитаеми места от 2005 година до момента.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР