Българският държавен глава призова Китай да увеличи инвестициите си в

...
Българският държавен глава призова Китай да увеличи инвестициите си в
Коментари Харесай

Център за координиране на общите проекти между ЕС и Китай да бъде изграден в София, обсъдиха Румен Радев и Ли Къцян

Българският държавен глава прикани Китай да усили вложенията си в у нас в осведомителните технологии, образованието и науката

Прегледът на китайското икономическо наличие в нашия район демонстрира, че китайските вложения в прилежащите страни са неведнъж по-големи, в сравнение с в България. Желаем да наваксаме това закъснение и да притеглим огромни китайски вложители в енергетиката и транспортните инфраструктурни планове, само че и да следваме нов всеобхватен метод, който да сплоти перспективни области като индустрията, осведомителните технологии, културата, образованието, науката и селското стопанство. За това прикани президентът Румен Радев по време на срещата си с министър-председателя на Китайската национална република Ли Къцян на „ Дондуков “ 2.

Ли Къцян е на посещаване у нас за присъединяване в Седмата среща на върха на групата 16+1 за съдействие сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, която тази година се организира в София. Българският държавен глава изрази убеденост, че визитата на министър-председателя на Китайската национална република у нас ще даде мощен подтик на развиването на другарските и партньорски връзки сред двете страни и ще спомогне за издигането им на по-високо ниво.

Румен Радев и Ли Къцян се сплотиха към концепцията в София да бъде основан Център за проучване на съвместимостта на европейските и китайските правила, който да координира и бъдещите планове в сфери от съвместен интерес сред Европейски Съюз и страните от района. Идеята е да се преодолее съществуващата липса на задоволително информация и на непознаването на следваните процедури и възприетите практики от Европейски Съюз и от Китай. Проектът ще бъде показан от премиера Ли Къцян на идната среща във формат 16+1.

Румен Радев прикани и за постигането на синергия сред китайските начинания и политиките на Европейски Съюз в нашия район.

Президентът открои позитивната наклонност за увеличение на стокообмена сред България и Китай, изрази вяра за ускорение на процедурите за импорт на български аграрни артикули в Китайската национална република и означи, че в икономическото партньорство към момента има огромен необработен капацитет. „ Китай е наш първокачествен сътрудник. В изискванията на офанзиви против правилата на пазарната стопанска система, Китай се трансформира в стожер по отстояването на тези правила “, сподели президентът. „ Ние държим на нашето другарство през всички тези години и имаме вяра, че то би трябвало да се укрепва, тъй като е основа за бъдещи ползотворни контакти. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически връзки, основани на взаимно доверие и почитание. Искам да Ви уверя, че желаем да развиваме нашите всестранни другарски връзки “, добави още президентът.

От своя страна министър-председателя Ли Къцян изрази интереса на Китайската национална република за бъдещи вложения у нас в региона на индустрията, осведомителните технологии, енергетиката, превоза, културата, образованието и научните проучвания, както и за основаването на директна въздушна линия сред България и Китай, която да помогне за увеличението на броя на туристите от двете страни.

Румен Радев благодари за оказаната помощ от китайските управляващи, персонално от премиера Ли Къцян и дипломат Джан Хайджоу, за организирането на акциите за търсене на българския планинар Боян Петров, липсващ при опит да изкачи връх Шиша Пангма в Хималаите.

По време на срещата президентът насочи покана към президента на Китайската национална република Си Дзинпин да посети България в комфортно за него време.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР