Българският Червен кръст започва изпълнението на проект "Помощ за интеграция",

...
Българският Червен кръст започва изпълнението на проект "Помощ за интеграция",
Коментари Харесай

БЧК ще подпомага мигранти със статут у нас

Българският Червен кръст стартира осъществяването на план "Помощ за интеграция ", ориентиран към подкрепяне на законно пребиваващи у нас жители на трети страни. Това заяви на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на плана Николай Тодоров.

Проектът ще подкрепи акомодацията на най-малко 1300 индивида. Ще се извършва за 36 месеца и се чака да завърши на 9 октомври 2020 година. Бюджетът е малко над 594 хиляди лв., като 75 % е европейското финансиране от Фонд "Убежище, миграция и интеграция ", а 25 на 100 е националното финансиране с бюджета на Министерство на вътрешните работи. Министерството е виновен орган по плана.Целевата група на плана са всички жители на трети страни, които са подали молби за леговище и тези, които са получили леговище. Дейностите ще се извършват в София и в Хасковска област.

Най-голямата част от тях са свързани с административни и правни съвещания. Работещите по плана, които ще бъдат определени с конкурс, ще спомагат за попълването на молби за събиране на фамилии. Ще има съвещания, свързани с данъчното и общественото облагане в България, защото сега, в който се получи протекция, хората би трябвало към този момент да си заплащат налози и да внасят осигуровки, посочи Тодоров.

Гражданите на трети страни ще получават и подпомагане за намиране на работа - правене на CV, помощ за регистрация в Бюрата по труда, ще има и ходатайство с работодатели. Ще се дават и съвещания за приемане на персонални документи, както и подпомагане за включване в просветителната система или в курсове по български език. Някои от законно пребиваващите у нас имат и предпочитание да записват своя компания, те също ще бъдат подкрепени в процеса по регистрация.

Много от хората имат компликации с намирането на персонален доктор, както и с приемането на здравна помощ, поради невъзможността да приказват разбираемо с лекарите. От БЧК ще ги подкрепят при търсенето на помощ, както и с набирането на медикаменти - при годни предписания, БЧК ще закупува медикаменти и приспособени детски млека, които са изписани от доктор. Психолози към екипа ще дават също съвещания.

Ще има и срещи във всички приемателни центрове, на които ще се разискват въпроси за нормите на държание в България.

От началото на годината до 24 октомври, 3004 са потърсилите протекция към Държавна организация за бежанците, заяви Мариана Стоянова, началник на началник на "Бежанско-мигрантска работа " към БЧК.Капацитетът на центровете на Държавната организация е напълнен на 20-21 % и сега има малко над 1000 индивида там.

Получилите протекция, без значение дали статут на емигрант или филантропична протекция, са към 1500. Данните са от началото на тази година, само че това са лица, които са били регистрирани още през предходните две години.Половината от тях са получили интернационална протекция, а другата половина филантропичен статут. За първите девет месеца на годината БЧК е работил с получили протекция към 225 индивида, най-вече посещаващи курсове по български език.

Най-голям е броят на хората, които са в процедура пред Държавната организация за бежанците - над 4000, тъй като не всички живеят в центровете на организацията, има и на външни адреси, посочи Стоянова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР