Българският бизнесмен от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека

...
Българският бизнесмен от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека
Коментари Харесай

Опит за спасяване на храм „Св. Иван Рилски“ в Чикаго, ръководен от низвергнатия благоевградски свещеник Валентин Ноцков 


Българският предприемач от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека на църквата „ Св. Иван Рилски “ от Fifth Third Bank, научи BG VOICE. Храмът дължеше 270 хиляди $ на тази банка, още към 100 000 на The Heritage Foundation Bank. Двете банки водят дело за оповестяване на църквата в неплатежоспособност. Тези суми ще набъбнат доста поради адвокатските разноски по делото.

Отделно към църквата има персонален заем от 93 хиляди $ към митрополит Александър от Българския диоцез на Американската православна черква (ОСА), който е даден на някогашния духовник в „ Св. Иван Рилски “ Валентин Ноцков за разноските по правосъдните каузи, които се водят за ориста на храма от 2004 до 2014 година


На идващото съвещание на съда Михаил Михайлов ще се причисли към съществуващето към този момент дело на The Heritage Foundation Bank като просител в ролята си на владетел на първата ипотека и надлежно с първо право върху постройката.


„ Разбрах преди няколко месеца за заплахата да загубим този хубав наш храм в Чикаго. За мен, като българин, това е неприемливо. С помощта на юристи работим по проект за запазването на храма в ръцете на нашата общественост. И въпреки, че аз направих първата крачка в този момент, след проведена от мен среща през декември м. година получих индикации от други наши сънародници, които ще оказват помощ да осъществяваме нов модел на стопанисване на постройката. Целта ни е тя да има ново ръководство, без подозрения за злоупотреби и храмът да се върне към главната си активност – да бъде нравствен център за всички българи в Чикаго. “, сподели за BG VOICE Михайлов.


Идеята на предприемача е посредством новия модел на ръководство да се вкара

двоен надзор върху финансите на църквата,
който ще бъде реализиран единствено и само от българи. В момента „ Св. Иван Рилски “ не е част от Българската православна черква, а е към Българския диоцез на Американската православна черква (ОСА).

Това, което следва е оповестяване на храма в неплатежоспособност и оповестяването му на публичен търг. Идеята е на този търг постройката да бъде купена от ново българско сдружение.

„ Част от нашия проект е цялостна финансова самостоятелност като постройката се придобие от ново сдружение, което да не дължи пари на банките и да може да стопанисва храма без да натрупа нови отговорности. Затова обаче ще са нужни напъните на цялата българска общественост. “, споделя Михайлов.

„ Сам не мога да върна църковния живот в „ Св. Иван Рилски “. Разчитам на помощта на българската общественост, наши предприемачи и хора с благоприятни условия, хрумвания да успеем дружно да си запазим освен този хубав храм в Чикаго, само че и нашата религия и обичаи и да ги завещаем на нашите деца. Ще е в действителност срамотия, в случай че най-голямата и евентуално най-богатата българска общественост зад граница, да загуби епархия, която е градена над 30 години. “, счита Михайлов.

Скандалите в храма започнаха диря като стана ясно, че ОСА не са остранили Валентин Ноцков когато схващат, че той няма право да бъде духовник тъй като не е получил отпустително от БПЦ. Това поражда протест в храма, следват близо 10 години на правосъдни каузи и стотици хиляди долари за юристи и правосъдни разноски.

През 2016 година ОСА публично признават, че Ноцков е отлъчен от Българската православна черква, той е отхвърлен. През ноември 2016 година беше определен нов управителен ръб. Членовете му дадоха обещание непоколебим финансов надзор, да усилят приходите и да върнат миряните в храма. Шест години по-късно е ясно, че това не се е случило, а доходи съвсем няма.


Всички тези кавги през последните 18 години обаче гонят миряните, които се черкуват в храма и подаряват пари. Така за 15 година приходите на „ Св. Иван Рилски “ падат пет пъти – през 2007 година те са близо 150 хиляди $, а през 2015 година са към този момент под 100 хиляди. Тенденцията продължава и в идната петилетка, само че от управлението на църквата не предоставиха на BG VOICE последните финансови доклади. Според източници на BG VOICE приходите в този момент са към 30 000 $ на година. Отчетност обаче липсва, тъй като от години не е провеждано общо заседание.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР