Българският бизнес започна да отказва поръчки, няма кой да работи.

...
Българският бизнес започна да отказва поръчки, няма кой да работи.
Коментари Харесай

Караниколов: Бизнесът отказва поръчки, защото няма кой да работи

Българският бизнес стартира да отхвърля поръчки, няма кой да работи. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов. По думите му огромният проблем към този момент не е корупцията, а работната мощ.

„ В момента у нас има огромна претовареност и бизнесът заплаща заплати. Въпросът е, че стартират да отхвърлят контракти и нови поръчки, тъй като няма кой да работи”, сподели Караниколов пред bTV.

Според него краткосрочните ограничения включват се обърнем към българските малцинства в прилежащите страни и да създадем всичко допустимо да ги върнем у нас. В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, означи Караниколов.

Цената на газа се образува на международния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, с цел да можем да влияем, съобщи още министърът. Газът се подвига на международния пазар, както и продуктите, които заместват газа, добави той.

По думите на министъра повишението на някои хранителни артикули, да вземем за пример на хляба, не е единствено поради нарастването на газа. Пшеницата се подвига на международния пазар, защото реколтата в международен мащаб беше неприятна, посочи той.

Повишаването на цената на парното е извънредно неприятно и тук страната би трябвало да мисли, сподели още министърът, който означи, че има специфични дотации за обществено слабите, за които е невероятно да заплащат.

Доходите би трябвало да порастват повече, по-бързо и с по-голям %, в сравнение с разноските на хората, уточни още министърът.

В момента 858 язовира са в положение, което изисква ремонтни действия . От тях 414 са в предаварийно положение, означи още в диалога министърът. По думите му анализът демонстрира, че плануваните 500 милиона лв. за поправки няма да стигнат.

„ Има язовири, които се нуждаят от 1 милион за ремонт, само че има и такива, които се нуждаят от по 30 милиона”, съобщи Караниколов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР