Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени

...
Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени
Коментари Харесай

Стопанската камара иска Национална програма за подпомагане на българския бизнес

Българският бизнес схваща нуждата от предприемане на ограничаващи ограничения, ориентирани към опазване на живота и здравето на хората. За разлика от другите европейски страни, които постановиха сходни ограничавания през последните седмици, обръщаме внимание, че дружно с ограничаващите ограничения бяха показани и огромни стопански ограничения, за интервала на така наречен локдаун.
Това се споделя в (БСК) във връзка оповестените оферти за стягане на ограниченията в страната от 27 ноември.
В нея се показва, че в Австрия фирмите, наранени от затварянето, могат да аплайват за до 80% от оборота им за същия интервал на миналата година. Подобна мярка е контрактувана и в Дания, където дребните и междинни предприятия, чийто оборот е понижен с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат отплата до 90% от оборота си, а огромните – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят поради Ковид-19 – в това число нощни клубове, уредници на събития и други, които са де факто затворени, могат да аплайват за обезщетения в размер на 100% от изгубения си оборот. В Унгария страната ще възвърне 80% от цената на резервациите в туристическия бранш, направени в границите на 1 месец преди 8 ноември т.г.
Разбирайки, че, настояваме за отделяне на Национална стратегия за подкрепяне на българския бизнес, обиден от ограничаващите ограничения, предоставяща опция за бързо приемане на обезщетения за сметка на страната, се показва още в позицията.
Една от ограниченията, които следва да бъдат обхвати от Националната стратегия, би могла да бъде поддръжка за непокрити закрепени разноски на сдруженията. Мярката е част от Временната рамка на Европейска комисия за държавните помощи, променена и удължена на 13.10.2020 г:
„ Подкрепа за непокрити закрепени разноски на сдруженията
С днешното изменение се вкарва и нова мярка, с цел да се даде опция на страните членки да поддържат сдруженията, изправени пред спад на оборота си от минимум 30 % през допустимия интервал в съпоставяне със същия интервал на 2019 година заради пандемията от ковид. Чрез поддръжката ще се поемат част от закрепените разноски на бенефициерите, които не са покрити от техните доходи, в оптимален размер от 3 милиона евро на дружество. Подпомагането на тези предприятия чрезима за цел да се предотврати утежняването на техния капитал, да се поддържа стопанската им активност и да им се даде постоянна основа за възобновяване. Това разрешава по-целенасочена помощ за предприятия, които явно се нуждаят от нея. “
Независимо от напъните на Министерство на стопанската система, 8 месеца след експлоадиране на пандемията и оповестяване на изключително състояние в България, към момента огромна част от безвъмездните средства не са достигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се разходват посредством оперативните стратегии, което е съпроводено с редица административни процедури. Както неведнъж сме подчертавали през миналите месеци, най-важното на поддръжката в актуалната рецесия е не толкоз нейния размер, колкото навременното й даване!
Екипът на Българската стопанска камара е разполагаем да взе участие с оферти при разписване на съответни стопански ограничения, декларират от камарата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР