Българският бизнес намира интересни пазарни ниши, в които успява да

...
Българският бизнес намира интересни пазарни ниши, в които успява да
Коментари Харесай

Износът на гъстомери и ареометри е скочил с 1398% за 5 години

Българският бизнес намира забавни пазарни ниши, в които съумява да се наложи като международна мощ. Това демонстрира изследване на Института за пазарна стопанска система, предоставено от Агенцията за малки и междинни предприятия. Такава ниша са да вземем за пример така наречен плуващи принадлежности - гъстомери, ареометри (на снимката), влагомери и така нататък Само за интервала  2014-2019 г.  износът на такива принадлежности е повишен с фантастичните 1398%, уточни Лъчезар Богданов, основен икономист в ИПИ, който показа резултатите от проучването.

 АРЕОМЕТРИ

Наши компании се специализират в производството както на измервателни уреди, по този начин и на медицински принадлежности, като изнасят за страни като Швейцария, Съединени американски щати и Япония. 

България, както и други държави от Централна и Източна Европа, бързо заема пазарен дял в доставките на някои електрически уреди и съставни елементи, в това число батерии, печатни платки, ел. нагреватели, и то при жестока конкуренция с  Китай и други азиатски " тигри ", демонстрира изследването на ИПИ. 

И още - страната ни е измежду водещите производители на електрически колела и е шеста по експорт в Европа. 

Изследването показва, че родните предприятия биха могли да се осъществят сполучливо в прилежащите страни: в Румъния - с продажба и елементи за машини и коли, в Гърция – със артикули, обслужващи семейства и туризъм като мебели, осветителни тела и други, в Сърбия и Северна Македония – с машини, уреди, електроуреди, аварийни елементи, батерии и др.  

 

Скоро ще започва и план за правенето на серия видео-уроци, ориентирани към притежателите на дребен и междинен бизнес, които ще показват тематики, свързани с интернационализация и методите за реализиране на експорт, заяви шефът на Агенцията за дребния бизнес Бойко Таков.  Инициативата ще се реализира в границите на Експортен хъб България и благодарение на 16-те организации учредители – работодателски органиации, клъстери, висши учебни заведения и други. 

Към момента Агенцията преразглежда организацията на комерсиалните си задачи съгласно изводите от извършеното проучване, с цел да може да се реализира оптимален резултат за увеличение на износа, изясни Таков. Той уточни, че измежду новите начинания на Агенцията е организирането на онлайн бизнес конгрес със Саудитска Арабия – като страна с огромен интерес към родната продукция. Акцентите от изследвана, като най-бърз растеж в износа в интервала 2014-2019 година бележат велосипедите и мотопедите с спомагателен мотор. В тази група износът за 2019 година възлиза на 196 млн. $, а растежът за петгодишния интервал е 12232%.



КЪДЕ

За задачите на изследването специалистите на ИПИ са анализирали опциите за дребния и междинен бизнес в 54 продуктови групи, обхващащи 22% от общия експорт на България през 2019 година и пазарите им в 27 страни. Според  отчета България реализира максимален износ в  Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша. Перспективни пазари са Мароко и Тунис като бързоразвиващи се стопански системи, Израел, която има възходяща интеграция с стопанските системи
на Европейски Съюз, ОАЕ, Саудитска Арабия, Република Корея и Виетнам.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР