Българският астроном д-р Трифон Трифонов е водещ автор в изследване

...
Българският астроном д-р Трифон Трифонов е водещ автор в изследване
Коментари Харесай

Български астроном води изследване за откриване на нова екзопланета

Българският астроном доктор Трифон Трифонов е водещ създател в проучване за разкриване на екзопланетата HD 33142d, оповестиха от пресцентъра на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Тя е третата в звездната система. Масата й е сходна на тази на газовия колос Сатурн, орбиталният ѝ интервал е единствено към 90 дни и откриването ѝ се рапортува за първи път пред научната общественост.

Новата научна обява оповестява за откриването на нова екзопланета към звездата HD 33142, която таман е почнала да навлиза в крайните стадии от звездната еволюция, в така наречен етап на червен колос.

Към момента в орбита към далечни звезди има открити над 5080 екзопланети. Тяхното проучване и точното установяване на параметрите им е главно за схващане на процесите на планетообразуване и за разбор на стабилността на всички планетни системи във Вселената.

Д-р Трифонов е от Института по астрономия " Макс Планк " в Германия и катедрата " Астрономия " към Физическия факултет на СУ. Резултатите от новото му изследване са признати за издание в влиятелното списание " Астрофизикъл джърнъл ". Работата му е подкрепена от плана EXO-RESTART, финансиран от Фонда " Научни проучвания " по Националната научна стратегия " ВИХРЕН- 2021 ", показват от пресцентъра на университета.

За да направи откритието, интернационалният екип учени зад проучването, ръководено от доктор Трифонов, употребява истински и архивни данни от спектрографите FEROS и HARPS в обсерваторията Ла Сия, Чили, част от Европейската южна обсерватория, и от спектрографа HIRES, конфигуриран в обсерваторията " Кек " на Хаваите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР