Българският артист Христо Явашев, който целият свят познаваше като ,

...
Българският артист Христо Явашев, който целият свят познаваше като ,
Коментари Харесай

11 от най-мащабните проекти, с които винаги ще помним Кристо

Българският актьор Христо Явашев, който целият свят познаваше като, ни напусна тъкмо преди една година на 84-годишна възраст. Той най-сетне отиде при своята обичана Жан-Клод, с която в продължение на 50 години не спираха да „ опаковат света “, да трансформират изкуството в момент и да минават оттатък границите на вероятното. „ И в случай че Шекспир би споделил, че целият свят е една сцена, то Кристо ни сподели, че светът е изложба на изкуството “ , написа предходната година BBC.

След изключителния план в Лаго Д‘Изео в Италия, с който даде опция на десетки хиляди хора да вървят по вода, и в Лондон Кристо се беше заел най-сетне да осъществя още една обща фантазия с Жан-Клод – пакетирането на, една от най-легендарните забележителности на френската столица. Въпреки че това беше отсрочено, планът ще бъде осъществен и се чака Триумфалната арка да бъде покрита в продължение на две седмици през есента на 2021-а, като това ще стане с полипропиленов плат в сребристосиньо (който се рециклира) с обща повърхност към 25 000 квадратни метра.



Кристо имаше и още една огромна фантазия – „ Мастаба “ в пустинята. Композиция, която е проектирана още през 1977 година, още веднъж с Жан-Клод, и има за цел да се трансформира в единствената непрекъсната творба на двамата и най-голямата статуя в света, състояща се от 410 хиляди разноцветни варела, наподобяваща ислямска мозайка.

Нека обаче си напомним някои от най-мащабните и красиви съоръжения, с които Кристо и Жан-Клод не спираха да трансформират визиите ни за модерно изкуство. Вижте ги в галерията ни!

 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР