Българският архитект Никола Груев, известен с музикалното си прозвище под

...
Българският архитект Никола Груев, известен с музикалното си прозвище под
Коментари Харесай

За общото между Коttarashky, Миленита, Теодор Ушев и Пенчо Славейков

Българският проектант Никола Груев, прочут с музикалното си название под името Kottarashky, показа най-новата си ария Ni Lah, чийто видеоклип разгласява през днешния ден във " Facebook " профила си.

Песента е записана взаимно с певицата Миленита и употребява за база текстове от стихотворението на Пенчо Петков Славейков " Ни полъх не лъхва над полени ".

Видеото е във формат 360° VR и още веднъж е дело на известния български аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада и през 2017 година бе номиниран за " Оскар " за късометражния си филм " Сляпата Вайша " по описа на Георги Господинов.

През 2012 година Ушев прави и първия видеоклип към песента Demoni от втория албум на изпълнителя със същото заглавие, a в настоящия, по думите му, търси резултата от " тези калейдоскопични играчки от детството ни ".

" От години имахме концепция с Миленита да опитаме нещо дружно. Аз дълго отлагах, тъй като работя главно в етно жанра, а нейният глас ми се коства по-подходящ за стиловете, в които тя се изявява. Преди към година подхванах тази трип хоп тематика и малко на смешка й го пратих. Тя ужасно се въодушеви и след към ден ми изпрати тази вокална партия, която мигновено ме сграбчи ", показа за " Дневник " Kottarashky, който добавя, че заглавието на песента идва от първите думи на стихотворението " Ни полъх... "
" Работата по парчето лиши съвсем година. В него вземат участие всички музиканти от моята група The Rain Dogs. Записахме го в студиото на Bluba lu. По смесването работиха двама души - Константин Кацарски и Оги Кьосовски ", споделя още продуцентът.

За взаимната си работа с Kottarashky Тоедор Ушев споделя пред " Дневник ": " Няма различен музикант, който да се впуска по този начин самоуверено в миксирането на стилове и течения в музиката, както него. Мисля, че това, което основава, е без казус в музиката ни. Напоследък, композициите му са все по-повлияни от ню джаза. Та, когато ми пусна парчето и ме попита " Вдъхновява ли те това? " (ние по този начин работим - на юнашко ентусиазъм с него), ме вкара незабавно в джаза. Защото да визуализираш джаза е проклета работа... "


NI LAH - Kottarashky, Milenita & The Rain Dogs from Theodore Ushev on Vimeo.

Ушев добавя, че не е желал да следва текста на Славейков непосредствено, който е деконструиран и употребен единствено като база. " Така взех решение да го направя като движещ се графичен принт, съвсем монохромен. И несъмнено да бъде VR, да се движи в пространството ", споделя аниматорът и добавя, че клипът " може да се гледа с VR очила или просто с мобилен телефон, употребявайки функционалностите на жироскопа в него ".

" Така фенът търси. От вас зависи какво ще видите и всякога, когато го гледате, ще откривате нови неща. Исках да припомня на тези, остарели калейдоскопични играчки от детството ни. Помните ли ги? Които, когато ги въртите, трансформират картинката и картинката в никакъв случай не е същата. Тя е нереална, само че математически разумна ", изяснява още създателят.
Kottarashky сега работи по четвъртия си албум, в който възнамерява колаборации с разнообразни артисти от България, а и освен. " С Миленита към този момент работим по втора ария. Албумът ще е извънредно разнороден стилово ", добавя той и планува, че подготовката на целия запис ще му отнеме още близо година. През това време счита да пуска поетапно обособени сингли от него.

С групата му към този момент се готвят и за идния фестивален сезон, като едно от най-скорошните им участия ще е на " Капана Фест " в Пловдив дружно с гостуващ музикант от Ню Йорк, а по-късно и на " Франкофоли " през юни в Благоевград, както и на фестивала " Ла Рошел " във Франция през юли.
Всичко, което би трябвало да знаете за: Музика (953)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР