Българският алпинист Слави Несторов даде първото си телевизионно интервю след

...
Българският алпинист Слави Несторов даде първото си телевизионно интервю след
Коментари Харесай

Слави Несторов: Тръгнеш ли за Еверест, нищо не може да те откаже

Българският планинар Слави Несторов даде първото си телевизионно изявление след сполучливото нанагорнище на Еверест по-рано този месец. 35-годишният Несторов съобщи, че идеята, в името на която той нападна най-високия връх на планетата, му е помогнала да стигне до края макар новината за изгубването на Боян Петров.

„ Имаше ужасяващ вятър горе, не чаках да бъде толкоз прохладно. Имам термометър в раницата и като стигнахме върха той показваше минус 37 градуса, след това на самия връх стана минус 40 градуса”, описа Несторов.

„ Останаха 3-4 метра до самия връх, които не ги минахме. Имаше доста сняг, мощни ветрове, а нямаше предпазно въже. Не бях извънредно упорит. Мое беше решението да не ги извървим тези 3-4 метра.”

„ При прекараните съвсем 2 месеца на височина над 5000 метра, започваш да се приспособявам към неналичието на О2.”

„ Боян Петров беше неповторим планинар. Той, както се движеше до 5000 м, го правеше и на 7000 м. При мен огромното ходило е 5000 м. Чувстваш се зашеметен, има отмалялост. Равнището на сатурация е ниско. Не може да направиш някои неща обикновено.”

„ Няма ги страховете, няма ги паразитните мисли в главата, когато си там, на високото. Мислиш единствено за значимите неща, като да си оправиш палатката. Още от дребен съм обичал провокациите. Апетитът идва с яденето, малко по малко. Първо изкачих всички върхове в България, след това в Европа, след това пристигна и Килиманджаро. Видях, че мога да се оправям. После пристигна и фантазията за Еверест. Така това стана цел.”

„ Новината за Боян Петров ме посрещна, когато слизах от лагер 3 (7100 метра). Тогава ми споделиха, че липсващ. Аз не можах да допускам. Често прочувствено доста го мислех. Тогава имах стеснен достъп до интернет. В прочувствено отношение доста ми повлия.”

„ Тръгнал ли си да покоряваш Еверест, си доста фокусиран. Това нещо ти е коствало доста години. Изключително мъчно е нещо да те откаже. В доста случаи тялото ти дава сигнал – стой, запази се, върни се. Мозъкът ти го споделя, само че ти продължаваш. Ако искаш да покориш 8-хилядник, би трябвало да пребориш себе си.”

„ Моята идея е обвързвана с лекуването на рак на простатата не поради персонална история, а поради това, че не се приказва доста по тази тематика. Може би е поради манталитетът на мъжете. Всеки 7-и умира от рак на простатата. Затова пробвах да дам моя персонален принос. Нямаше да съм задоволен, в случай че беше просто нанагорнище на Еверест. Така стояха нещата преди година, година и половина. След това разбрах, че това не е задоволително. Ако обаче мога да допринеса към международното опазване на здравето даже с една капка ще бъда щастлив”, приключи Несторов.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР