Българският алпинист Богдан Велев изкачи осемхилядника връx Манаслу (8163м). Това

...
Българският алпинист Богдан Велев изкачи осемхилядника връx Манаслу (8163м). Това
Коментари Харесай

Българският алпинист Богдан Велев изкачи осемхилядника Манаслу

Българският планинар Богдан Велев изкачи осемхилядника връx Манаслу (8163м). Това се е случило на 27 септември в шест и двайсет сутринта, заяви Велев пред " Дневник "

Това е втори осемхилядник за Богдан Велев, които изкачи Чо Ою през 2014.

Преди това той има сполучливи изкачвания на Монблан, Айлънд Пийк, Матерхорн, Елбрус (със ски).

През 2012 година прави опит да изкачи връх Мустаг Ата (7500 м) със ски, само че заради утежняване на времето експедицията, в която взе участие, се отхвърля на 6800 м.

Богдан Велев, който живее във Франция, се приготвя за експедицията на надморската височина на Париж във фитнес зала, след работа в продължение на няколко месеца.

Велев показа, че на Манаслу през този интервал е имало голям брой алпинисти (над 200) поради затворените в Китай върхове Чо Ою и Шиша Пангма. Това е породило големи тапи сред лагерите.

От неговата група от 11 алпинисти 10 доближават върха, а един получава белодробен оток и е откаран с хеликоптер. След изкачването на върха двама получават частични измръзвания на краката, като един от тях е приет в болница и с белодробни проблеми.

За страдание един английски планинар от друга експедиционна група умира от височинна болест сред лагер 2 и 3 на 25 септември.

Богдан Велев е четвъртият българин, изкачил връх Манаслу, след Боян Петров, Атанас Скатов и Иван Томов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР