Българският алпинист Атанас Скатов в момента е на базовия лагер

...
Българският алпинист Атанас Скатов в момента е на базовия лагер
Коментари Харесай

Атанас Скатов: Алпинист от нашата група почина, но сме твърдо решени да атакуваме К2

Българският планинар Атанас Скатов сега е на базовия лагер на връх К2. Това сподели самият той в особено изявление за bTV на имения си ден. Това е 21-вата експедиция на Скатов.

„ Нашата експедиция, която е от към 17 души, направихме две ротации и занапред ни следва потегляне към върха. Още не сме пробвали да го създадем. От два дни времето се скапе – прехвърча сняг, духа вятър, студено е “, описа той.

Алпинист от неговата група обаче е умрял на 16 януари по същото време, когато групата непалски алпинисти и шерпи съумяха да осъществят първото в историята нанагорнище на К2 в зимни условия. Преди броени минути е научил и за гибелта на още един човек.

„ На прилежащия връх Броуд пик имаше двама американци, които пристигнаха преди 10 дни. От три дни единият липсваше, тъй като беше тръгнал да се климатизира на прилежащ връх. Днес са намерили тялото му “, описа още Атанас Скатов.

След втората климатизация той се усеща подготвен да тръгне към върха, в случай че времето разрешава това. Определяща обаче е скоростта напразно.

„ Следващите седем дни няма опция за хубаво време. На нас ни трябват най-малко три дни, в които скоростта напразно да е под 40-45 км/ч. На върха температурата е минус 60 градуса и в случай че има и мощен вятър, изкачването става невероятно “, показа алпинистът.

В неговия лагер се надяват да има хубаво време и да тръгнат към върха през идващите 2-3 седмици.

Българският планинар описа, че проблем също по този начин е рухването на огромни камъни. Вече има и потърпевши алпинисти, някои от които са със съществени контузии и се е наложило да си тръгнат.

„ С парапетите също има проблем, тъй като множеството от тях са остарели. Най-новите са най-малко на година и половина и малко или доста са компрометирани. Човек би трябвало да разчита най-много на краката и ръцете си, а не на парапетите, тъй като може да стане случай “, изясни алпинистът.

„ Трудностите са доста, само че твърдо сме решили – има ли опция, ще тръгнем към върха “, безапелационен бе Атанас Скатов.

Непалските алпинисти, които съумяха да изкачат върха, към този момент са слезли. Той даже е съумял да беседва с тях.

„ Повечето имат измръзвания – на лицето, както и на пръстите на ръцете и краката. Било е доста студено. Добре, че през множеството време не е духал мощен вятър “, описа Скатов.

Само 10-15 минути е имало вятър със скорост към 50-60 км/ч и точно тогава те са измръзнали.

„ Затова и 20 години не е имало изкачвания на този връх, тъй като е извънредно мъчно. Щастлив съм, че съумяха и демонстрираха, че въпреки всичко това е допустимо “, сподели алпинистът, допълвайки, че се надява и неговата група да има подобен късмет да изкачи К2 през зимата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР