Българският алпинист Атанас Скатов, който вчера изкачи третия по височина

...
Българският алпинист Атанас Скатов, който вчера изкачи третия по височина
Коментари Харесай

Скатов вече е в базовия лагер под Канчендзьонга

Българският планинар Атанас Скатов, който през вчерашния ден изкачи третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м) към този момент е в базовия лагер. " В телефонен диалог по сателитния си телефон Наско току- що поздравява всичките си другари, съидейници и спонсори с сполучлива експедиция Канчендзьонга 2019 от базов лагер на 5550 метра. Много изтощен, само че благополучен, оповестиха от екипа му. 
От там описаха още, че Скатов е вървял към 40 часа в условия на засилващ се вятър на слизане от върха.Тръгнал е от лагер 4 през вчерашния ден към 18.00 ч. непалско време и е дошъл на върха сутринта в 07.15 - 13 часа преход нагоре с позитивна деневилация от + 1200 метра. Слиза надолу до базов лагер и преодолява негативна денивилация от 3000 метра. Всички към 40 индивида алпинисти и шерпи са останали в лагер 4 да нощуват. Той самичък сам е дошъл току- що на базовия лагер ( 00.15 ч) Носил е самичък целия си багаж назад до долу.

“ Изключително сложен връх! Изтощен съм доста, вървях доста дълго. Не си усещам краката. Всички останаха да спят на лагер 4, а аз взех решение да потегли самичък и настоящо идвам в базов лагер.Носех и целия си багаж самичък.Тук ме посрещнаха като Бог.
За страдание разбрах, че двама индийци от Калкута са умряли под върха от безсилие, а трети е липсващ. Очакват го да се появи отнякъде. Дано! Така е тъй като потеглят на експедиции без да са упражнявали и потеглят към върховете неподготвени. Много упоритост и хъс, само че без подготовка не става! Жалко за тези хора!
Утре сутринта ще изпратя фотоси от върха със знамената на всички спонсори.
Поздрави всички другари, съидейници, поддръжници и всички,които повярваха в мен и моята идея в България от мен. Заедно продължаваме напред и нагоре!
А в този момент си лягам в палатката и ще дремя непробудно.Лека нощ! До на следващия ден! ”, написа самия Скатов в обществените мрежи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР