"Българския енергиен холдинг" обжалва глобата в размер на 77 млн.

...
"Българския енергиен холдинг" обжалва глобата в размер на 77 млн.
Коментари Харесай

Кабинетът поиска отмяна на глобата за 77 млн. евро по антимонополно дело срещу БЕХ

"Българския енергиен холдинг " апелира санкцията в размер на 77 млн. евро, наложена му от Европейската комисия поради открит държавен монопол при достъпа до газовата инфраструктура на страната. Това излиза наяве от решение на държавното управление, което е одобрило дейностите на БЕХ и дъщерните му сдружения "Булгаргаз " и "Булгартрансгаз ".

В позицията на министрите се споделя, че в случай че българският холдинг заплати санкцията, това ще се отрази на построяването на "стратегически за българската страна инфраструктурни планове ", в това число построяването на интерконектора с Гърция, отклонението на "Турски поток " и газовия хъб "Балкан ".

Както "Банкеръ " писа още в края на предходната година, до санкцията от Брюксел се стигна, тъй като в интервала 2010-2015-а "Булгаргаз " и "Булгартрансгаз " са блокирали достъпа до мрежата на частни съперници в нарушаване на антитръстовите правила на Европейския съюз.

Еврокомисията установи също по този начин, че БЕХ и неговите дъщерни компании са злоупотребили с господстващото си състояние, блокирайки достъпа до вътрешната газопреносна мрежа, единственото газохранилище у нас и единствения водопровод за импорт на синьо гориво. Без да имат достъп до тази съществена инфраструктура, за евентуалните съперници е било невероятно да навлязат на нашия пазар за доставки на газ на едро. Това е попречило на развиването на конкуренция и е осигурило съвсем монополно състояние на "Булгаргаз ", сподели инспекцията на Европейската комисия, датираща от 2013 година. По това време тъжба в Европейска комисия внесе "Овергаз Инк " на Сашо Дончев. Тя не съумя да обезпечи пренос за лични доставки, откакто "Булгаргаз " спря да й продава гориво.

Очакванията в този момент са, че настояването за анулация на санкцията ще забави заплащането ѝ с няколко години. Този ход обаче е много опасен, защото при отрицателна развръзка съдът на Европейски Съюз може да разпореди на България да заплати цялостния размер на глобата, който е 316.8 млн. евро. Ще напомним, че санкцията бе редуцирана до 77 млн. евро след продължителни договаряния сред Европейската комисия и българските управляващи.

Друг любопитен миг е, че глобата на Брюксел "отваря необятно вратата " за евентуална вълна от правосъдни искове против България. В решението на Еврокомисията категорично бе посочено, че "всяко лице или сдружение, потърпевшо от антиконкурентното държание, разказано в това дело, може да предяви иск за обезщетение за вреди пред съдилищата в страните от Евросъюза ". Съответно решението на комисарите може да бъде показано като доказателство за "незаконно държание " от страна на холдинга и сдруженията, влизащи в него.

Този риск попада и в решение на Народното събрание от 2017 година, където е записано, че "признаване на нарушаването и приемане на отговорност и финансова глоба за него би довело до съществени финансови и репутационни последствия за българската енергетика, като би дало опция на трети лица неотложно да предявят искания за вреди от приетото нарушаване против групата БЕХ и страната ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР