Българските земеделци ще се възползват от над 2.87 млрд. лева

...
Българските земеделци ще се възползват от над 2.87 млрд. лева
Коментари Харесай

Предвидени са 2.87 млрд. лева за родните земеделци през 2018

Българските земеделци ще се възползват от над 2.87 милиарда лв. по схемите от програмата за развиване на селските региони, както и по линия на директни заплащания и разнородни пазарни ограничения, съгласно обновената средносрочна бюджетна прогноза на финансовото министерство.
Общото финансиране за земеделците до края на сегашния програмен интервал ще се движи в сходни рамки - през 2019 година плануваните средства се равняват на 2.95 милиарда лева, а през 2020 година те ще бъдат 2.81 милиарда лева, сочат настоящите данни.
Очаква се през идната година родните земеделци да получат 1.551 милиарда лева като директни дотации, които се разпределят главно по схеми за единно заплащане на повърхност и така наречен обвързана поддръжка, ориентирана главно към производителите на плодове, зеленчуци и животновъдния бранш. В унисон с политиките на Европейски Съюз, тези средства гладко ще нарастват през идващите години. За 2019 година директните дотации ще бъдат 1.554 милиарда лева, а през 2020 година финансовата помощ ще се равнява на 1.557 милиарда лева
Според плановете на министерството, през идната година би трябвало да бъдат изплатени повече средства по програмата за развиване на селските региони. За 2018 година по нея са планувани дотации за 1.17 милиарда лева, съществена част от които също идват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС- общо 967.2 млн. лева Останалата сума, която надвишава 210 млн. лева, ще бъде обезпечена от националния бюджет като съфинансиране.
Според планувания бюджет, през 2019 година по линия на програмата би трябвало да бъдат изплатени 1.26 милиарда лева, а през 2020 г.- 1.12 млрд.лв.
През идващите три години до края на сегашния програмен интервал, България ще продължи да ползва и разнородни схеми за пазарна поддръжка, в това число подкрепяне на браншове като винопроизводство, пчеларство, схеми за обезпечаване на плодове и мляко в учебните заведения. При съществуване на изключителни обстановки са вероятни и разнообразни интервенции на пазара за стабилизиране в браншове като зърно, ориз, мляко и други
Предвидени са 145.2 млн. лева за пазарни ограничения през идната година, като над 88 млн. лева идват по линия на Европейски Съюз, а други близо 57 млн. лева са национално съфинансиране. Това финансиране се планува да понижава през идващите години. През 2019 година са отделени общо 135.4 млн. лева от Европейски Съюз и държавния бюджет, а година по-късно сумата ще бъде 128 млн. лева, сочи още прогнозата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР