Българските земеделски стопани от Пловдивско, чиято реколта пострада от градушка

...
Българските земеделски стопани от Пловдивско, чиято реколта пострада от градушка
Коментари Харесай

Отпускат 15 милиона лева на пострадалите от градушката в Пловдивско земеделци

Българските аграрни стопани от Пловдивско, чиято годишна продукция пострада от градушка и след това стачкуваха, ще бъдат обезщетени с 15 милона лв. държавни пари, съобщи Българска национална телевизия. Парите са от актуализацията на бюджета на земеделското министерство, а представители на администрацията обясниха на производителите по какъв начин могат да ги получат. Градушката преди две седмици порази реколтата, тъй като кацането на НАТО-вски аероплан спря изстрелването на противоградни ракети по време на бурията.

Повечето от потърпевшите стопани от трите общини - Калояново, Раковски и Марица пристигнаха на срещата с вяра, че ще могат да преодолеят с държавна помощ следствията от градушката.

340 хектара насаждения са изцяло унищожени, още 680 хектара са със съществени вреди.

Два механизма за компенсиране ще употребява Mинистерството на земеделието. Единият е по схемата за директни заплащания поради градушката, а другият е държавна помощ за 100 % пропаднали площи. Заместник земеделският министър Явор Гечев разясни, че компенсацията може да бъде допълнено и с минимални помощи, които са до 50 000 лв. за стопанство.

" Изключително огромен проблем, че нямаме обезпечаване, т.е. ставките при чушките да вземем за пример може да стигнат да надминат 700 лв. и то при най-лошите разновидности. Тези, които са се застраховали, може и да стигнат повече ", сподели Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите.

Бързият разбор на вероятните компенсации и комплицираните връзки в сектора накараха част от хората да излязат афектирани от срещата още преди нейния край.

" Нека да излезе този бизнес на ярко да забележим какъв брой хора са платили налог и какъв брой Данък добавена стойност има импортирано в страната, предходната година имам импортирано в страната 360 хиляди лв. Данък добавена стойност импортирано. И 180 налог ", разяснява Живко Здравков, аграрни производител.

По предварителни калкулации всеки собственик ще може да получи към една трета от парите, които е вложил в производството.

Други са на мнение, че държавната помощ ще опази бранша от всеобщи банкрути.

Част от парите стопаните ще получат още тази година. А срокът за подаване на заявки за вредите изтича в понеделник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР